Descens sense fre

El sector de la construcció continua baixant en picat i el nombre d'habitatges iniciats cau un 73% més

Els pisos de protecció oficial guanyen pes, però també hi ha un descens del 51% respecte a l'any passat

Només el mercat de lloguer augmenta, i les comarques gironines són les úniques on puja el preu

Lluny dels brots verds, el sector de la construcció continua la seva particular caiguda en picat. L'actualització del setembre de l'Informe continu sobre el sector de l'habitatge a Catalunya, que elabora la secretaria d'Habitatge de la Generalitat, gairebé només conté xifres negatives, i no es veuen indicis de recuperació per a aquest any, sinó més aviat el contrari. Les previsions per s aquest 2009 són fins i tot pitjors que les de l'any passat, arribant fins als llindars més baixos de construcció de nous habitatges de la història documentada, segons apunta l'informe. Si es compleixen les previsions, la caiguda del sector de la construcció a Catalunya serà aquest any d'un 20% respecte a l'any passat, quan el 2008 ja es va acumular un descens del volum de producció d'un 12%. Les noves edificacions són les grans damnificades, amb un descens estimat del 35% el 2009 respecte al 2008. Les rehabilitacions també cauran –un 3%, mig punt més que el 2008–, però la baixada en aquest camp no és tan espectacular, i es demostra que és dels àmbits del sector de la construcció que millor estan aguantant la crisi general.

En tot cas, totes les dades pel que fa a la compra i venda, la construcció i la contractació d'hipoteques són negatives, i ja acumulen diversos trimestres amb aquesta tendència, sense poder preveure quan hi haurà el punt d'inflexió. D'això també se'n ressent l'habitatge protegit, que si bé no baixa tant com el de mercat lliure, es veu arrossegat per la dinàmica negativa del sector. A les comarques gironines, el descens és d'un 51% de pisos protegits començats –per un 30% a Catalunya–, mentre que la compra d'habitatge concertat tampoc sembla una figura que acabi d'arrelar: entre gener i setembre només es van vendre 84 pisos a les comarques gironines en aquesta modalitat, i 233 durant tot el 2008.

El lloguer puja

El lloguer és l'altra cara de la moneda, i l'únic àmbit del mercat de l'habitatge amb dades positives. L'augment del 8% de contractes a les comarques gironines està per sota el 14% de la mitjana, i és l'única demarcació on ha pujat el preu del lloguer mitjà, si bé tan sols ho ha fet un 1,2%, i continua per sota del preu a què es pagava a finals de l'any passat.

D'altra banda, el Departament de Medi Ambient i Habitatge segueix de manera concreta l'evolució del lloguer en diversos municipis, i a les comarques gironines ho fa a Girona i a Figueres. En tots dos casos el nombre de contractes firmats continua creixent, però la tendència és diferent, perquè a Girona va a l'alça i a Figueres aquest any s'estan fent menys contractes que l'anterior. Pel que fa al preu, a Figueres ha crescut un 1,4% aquest any –631 euros al mes–, i a Girona ha baixat un 17,6%, quedant-se en els 642 euros.

73%
menys de pisos començats.
A les comarques gironines s'han començat a construir entre gener i juny un 72,9% menys d'habitatges, un total de 1.180. En tot l'any passat, se'n van començar 6.039. La xifra és la segona més alta de Catalunya, només al darrere de Lleida, on el descens ha estat d'un 83%. A Tarragona és on han baixat menys.
51%
menys de pisos protegits.
El nombre de pisos de protecció oficial començats a construir també baixa en general a tot el país, però sobretot a les comarques gironines, on arriba fins al 51,1%. Entre gener i setembre es van començar 343 pisos protegits, pels 855 de tot el 2008. Tot i això, l'habitatge protegit guanya pes dins el mercat en general.
15%
menys d'hipoteques.
De gener a juliol es van constituir 8.871 hipoteques a la demarcació, un 14,9% menys respecte a aquest període de l'any passat. El 2008, a final d'any, se'n van constituir 15.651. Amb aquestes xifres, les comarques gironines és on menys ha baixat el nombre d'hipoteques, la meitat que en la resta de demarcacions.
25%
menys en l'import.
Si les hipoteques han baixat, també ho ha fet l'import mitjà pel qual es firmen, que ha caigut un 25% en el mateix període de gener a juliol. Així, la mitjana és de 123.430 euros per hipoteca, la segona més alta de Catalunya, només al darrere de Barcelona. En el 2008, l'import mitjà va ser de 159.301 euros.
33%
menys de pisos venuts.
Es manté el ritme de descens en el mercat de les vendes d'habitatges, que a les comarques gironines és d'un 32,7% entre el gener i l'agost, el més baix de Catalunya. En xifres totals, el mercat de compra i venda en aquest període va ser de 4.649 habitatges, quan en tot el 2008 es van vendre 9.452 habitatges.
8%
més de pisos llogats.
El lloguer és l'únic que continua creixent, i a la demarcació ho va fer un 8,3% el primer semestre de l'any. En total, es van firmar 4.375 contractes, una mica més de la meitat dels que es van signar el 2008. L'import mitjà va ser de 638 euros al mes, un 1,2% més que l'últim semestre, sent l'única demarcació on s'ha pujat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró