El TSJC ordena l'enderroc d'un hotel gairebé construït a Arbúcies

Considera que s'ha edificat en sòl no urbanitzable, tot i que tenia permís de l'Ajuntament i el govern

L'alcalde d'Arbúcies, Roger Zamorano (Esquerra), assenyalava ahir que es tractava d'un «litigi molt antic» i que la sentència havia estat conseqüència de les diverses denúncies que els veïns de Fogueres de Montsoriu havien presentat contra la construcció d'aquest hotel.

El començament d'aquest conflicte es remunta a l'any 1998, quan Baden Grup va presentar un projecte per convertir la masia de Sant Climent, que estava en molt mal estat, en un lloc per criar-hi faisans. El consistori, dirigit aleshores per Jaume Soler (CUPA), i la comissió d'Urbanisme van donar-hi permís, sempre deixant clar que s'havien de mantenir les estructures originals. El 1999 les obres van començar, però un any més tard l'Ajuntament es va adonar que l'empresa havia tirat a terra la masia i que les edificacions que es construïen no tenien res a veure amb l'estat original de la finca. Per això el govern municipal va suspendre la llicència, va obrir un expedient sancionador i va ordenar l'enderroc de l'edifici, tot i que un mes després va fer marxa enrere i va permetre legalitzar les obres si s'hi feien una sèrie de reformes.

Però no va ser fins al 2005, ja amb Roger Zamorano (Esquerra) com a alcalde, que es va concedir a l'empresa un canvi d'usos, i es va permetre la construcció d'un hotel en comptes d'un lloc de cria de faisans. Zamorano va explicar ahir que tant la comissió d'Urbanisme com la Diputació hi van donar el vistiplau, per la qual cosa no comprèn el sentit de la sentència.

Possibles responsabilitats

Contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es pot presentar recurs al Tribunal Constitucional. Aquest diari no va poder contactar ahir amb l'empresa Baden Grup per si pensa recórrer contra la sentència. Si ho fes i el Constitucional ratifiqués la decisió del TSJC, l'empresa podria emprendre accions legals contra l'Ajuntament i la Generalitat, que li havien donat els permisos corresponents per fer l'hotel. El cap del principal grup de l'oposició, Pere Garriga (Entesa), va alertar ahir de les conseqüències que podria tenir per a les arques de l'Ajuntament que s'hagués d'indemnitzar aquesta empresa. En la sentència també s'afirma que l'Ajuntament hauria d'assumir el cost de l'enderroc si l'empresa no ho fa.

Firmes per l'hotel Montsoliu

L'Entesa ha iniciat una campanya de recollida de signatures en contra de l'enderroc de l'hotel Montsoliu. En un ple recent el govern municipal va aprovar una modificació de l'afectació urbanística d'aquest hotel, situat a la plaça de Can Reus, que permetrà als propietaris enderrocar la façana i fer-ne una altra de nova construcció en una zona on està previst que s'hi construeixin pisos.

L'Entesa considera que si s'enderroca aquest edifici «ja no en quedarà cap a l'entrada d'Arbúcies que es pugui considerar representatiu de la vila». En el manifest del grup de l'oposició també es pot llegir: «Difícilment podrem promoure el turisme si anem enderrocant els edificis antics i substituint-los per edificis nous sense cap mena de personalitat.»

El manifest acaba mostrant «el rebuig a l'acord pres per l'Ajuntament arbucienc que permet enderrocar l'hotel Montsoliu» i donant suport a «les al·legacions presentades per l'Entesa d'Arbúcies demanant que es protegeixi la façana i no pugui ser enderrocada».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.