el reportatge

El passeig més desitjat

Sitges estrena el passeig Balmins, un itinerari paisatgístic per als vianants projectat des dels anys noranta

inauguració sota la pluja. El mal temps va impedir disfrutar del passeig Balmins durant l'acte d'inauguració oficial, ahir al matí. No obstant això, el nou itinerari té una altra oportunitat per lluir en una altra inauguració, en aquest cas popular, el 14 de novembre.

Potser la pluja va frustrar que fos la inauguració més lluïda, però no va poder impedir que fos de les més esperades. Després de més de quinze anys d'expectació, representants de l'Ajuntament de Sitges i del Ministeri de Medi Ambient van inaugurar ahir el passeig Balmins, l'itinerari paisatgístic que uneix Sant Sebastià amb l'Aiguadolç. El projecte ha permès recuperar l'antic camí de les Vinyes amb un recorregut de terra i baixos murs de pedra per al gaudi dels vianants. El nou passeig permet recórrer a peu els quatre quilòmetres i escaig que separen Terramar i l'Aiguadolç.

Adjudicades el maig del 2008, les obres van acabar a l'estiu, si bé fins fa poc unes tanques metàl·liques hi impedien, a mitges, el pas. L'actuació també ha permès remodelar l'entorn de l'ermita de Sant Sebastià –anteriorment ocupat en part per un aparcament–, i ha servit per crear una plaça pavimentada que ha de fer les funcions d'àgora, és a dir, d'espai cívic de trobada. El projecte, a càrrec del Ministeri de Medi Ambient, ha costat uns tres milions d'euros, als quals cal sumar 300.000 euros més amb motiu d'unes obres d'adaptació de la zona per a persones amb problemes de mobilitat.

L'obra «segueix la línia del Ministeri de recuperar la façana marítima per als ciutadans» a través d'una actuació que s'ha «integrat en el paisatge», segons el secretari general del Mar del Ministeri de Medi Ambient, Juan Carlos Martín.L'alcalde de Sitges, Jordi Baijet, va recordar que el projecte data d'entre els anys 1991 i 1993, i va assegurar que des que el PSC va entrar al govern, fa sis anys, l'Ajuntament no ha trobat «problemes» per tirar endavant les obres. «Ara tenim un altre gran passeig, hem posat en valor l'ermita de Sant Sebastià i el cementiri, hem recuperat un itinerari», va assegurar Baijet.

El que no van aclarir ni el govern local ni el ministeri és què passarà amb el restaurant El Vivero, situat a peu de costa des dels anys seixanta, que té una concessió administrativa de l'Estat encara no esgotada. La permanència, o no, del restaurant a la zona és un dels factors que han alentit el projecte durant aquests anys. «L'Estat, si fos necessari, podria rescatar la concessió. Ho abordarem si és necessari», va dir Juan Carlos Martín. Per l'alcalde, la situació del restaurant «no ha estat mai motiu de conflicte».

El secretari general del Mar també va assegurar que pròximament «es donarà més contingut» al conveni signat entre la direcció general de Costes i l'Ajuntament de Sitges per coordinar els projectes que afecten el passeig marítim del municipi. Entre les propostes en què s'ha de treballar destaca el projecte l'estabilització de la sorra a les platges del municipi, un dels problemes que Sitges té pendents de resoldre. Després d'aconseguir el passeig Balmins, treballar en l'estabilització serà una de les prioritats, segons Jordi Baijet. La falta d'interès del govern per desenvolupar aquest conveni va ser motiu de crítica del grup de CiU al juliol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.