Efemèrides

1876. Porfirio Díaz, president de Mèxic.

Després de guanyar en les eleccions que ell mateix havia convocat, el general Porfirio Díaz va assumir la presidència de Mèxic. Díaz, que es va alçar contra el president Lerdo de Tejada invocant el principi de no-reelecció, es mantindria 35 anys en el poder. Afiliat als liberals de Benito Juárez, va combatre els conservadors en la guerra dels Tres Anys. Ascendit a general, va lluitar contra l'imperi de Maximilià fins a la victòria de Juárez. El 1875 va deposar el president Lerdo de Tejada, successor de Juárez, i va convocar eleccions. Un grup d'advocats que reclamaven un govern fort li va obrir el camí de la dictadura.

1504.

Mor la reina Isabel I de Castella i Lleó. Ferran II el Catòlic es converteix en regent de Joana la Boja, hereva de la corona castellana.

1783.

Primer experiment de paracaigudisme: l'aeronauta francès Louis-Sébastien Lenormand salta de l'altura d'un primer pis amb un paraigua.

1948.

El Parlament irlandès aprova la independència i la separació del Regne Unit.

1987.

Espanya subscriu el Conveni Europeu contra la Tortura i Penes i Tractes Inhumans o Degradants.

2008.

Grenlàndia aprova l'ampliació del seu estatut d'autonomia, que reconeix el seu dret d'autodeterminació respecte de Dinamarca.