Efemèrides

1775. Batalles de Lexington i Concord.

Les batalles de Lexington i Concord, a Massachusetts, van ser els primers enfrontaments armats entre colons nord-americans i forces de la Gran Bretanya, i van constituir un punt sense retorn en la guerra d'Independència dels EUA. Uns 700 soldats de l'exèrcit britànic havien de destruir les posicions rebels que ajudaven la milícia de Concord, però els excel·lents serveis d'informació dels colons els havien advertit dels plans de l'atac, i es van poder salvar persones i material. Els primers trets van sonar a trenc d'alba a Lexington; al final, els britànics van ser derrotats a Concord i es van haver de retirar.

1587.

El navegant britànic Francis Drake, en una agosarada acció naval, enfonsa bona part de la flota de guerra de la monarquia hispànica, ancorada al port de Cadis.

1783.

Pau de Versalles, que posa fi a la guerra entre britànics i les colònies nord-americans, a les quals es reconeix la plena independència.

1943.

Aixecament al gueto de Varsòvia, on es trobaven concentrats 60.000 jueus, símbol de la resistència contra els nazis, que serà sufocat per tropes de les SS alemanyes.

1989.

La comissió de Cultura, Educació i Joventut del Parlament Europeu inclou l'idioma català entre els oficials de les institucions europees.