Efemèrides

1810. Andreas Hofer, afusellat.

L'heroi tirolès Andreas Hofer va ser afusellat per l'exèrcit napoleònic a la ciutat italiana de Màntua. Hofer ja havia lluitat contra els bavaresos, als quals va derrotar a prop d'Innsbruck l'any 1809. Pels acord de pau de Schönbrunn, el Tirol va quedar en poder de les tropes franceses del mariscal Lefèbvre. Hofer va recórrer a la guerra de guerrilles i, gràcies al suport popular, va infligir importants pèrdues a les forces invasores. Les seves gestes militars van convertir-lo en un heroi gairebé mític. Això no obstant, víctima de la traïció d'un subordinat, Hofer va ser fet presoner pels francesos i conduït a Màntua, on seria executat.

1393.

Joan I de Catalunya-Aragó autoritza la creació a Barcelona d'una Acadèmia de la Gaia Ciència, per potenciar el conreu de la poesia.

1534.

El rei de la monarquia hispànica Carles I ordena un estudi sobre la possibilitat d'unir el mar del sud (Pacífic) amb el mar del nord (Atlàntic) per l'istme de Panamà.

1928.

El Senat nord-americà acorda el desbloqueig de les propietats alemanyes que havien estat confiscades durant la I Guerra Mundial.

1971.

Després d'encapçalar un cop d'estat, Idi Amin Dada es proclama president d'Uganda.

1991.

Desenes de milers de persones es manifesten a Tirana per la democratització d'Albània.