Efemèrides

1589. Enric III de França, assassinat.

A Saint-Cloud, a prop de París, va morir apunyalat el rei Enric III de França. L'assassí, el frare dominic Jacques Clément, membre de la Lliga Catòlica, va ser detingut al lloc dels fets. La mort d'Enric III posava fi a la dinastia dels Valois. El 1560, Enric va fer concessions als hugonots (protestants), i el duc de Guisa va fundar la Lliga Catòlica per defensar els interessos catòlics. Aquest noble va aconseguir un gran poder, per la qual cosa Enric va ordenar que el matessin argumentant que conspirava contra ell. El cosí d'Enric, el borbó protestant Enric III de Navarra, el va succeir al tron de França com a Enric IV.

1296.

El rei Jaume II de Catalunya-Aragó pren la ciutat de Múrcia als sarraïns.

1718.

Gran Bretanya, França, Àustria i els Països Baixos formen la Quàdruple Aliança contra Espanya per prevenir la possible annexió espanyola de Sicília i Sardenya.

1769.

L'explorador balaguerí Gaspar de Portolà és el primer europeu que arriba al punt de Califòrnia on s'aixecarà la ciutat de Los Angeles.

1931.

S'aprova en referèndum popular l'Estatut de Núria, un projecte d'estatut d'autogovern per a Catalunya de caire federalista.

1934.

Hitler, president del Tercer Reich a la mort del president alemany Paul von Hindenburg.