L'apagada analògica a gairebé tota la demarcació de Girona serà al gener

Només tretze municipis de la Cerdanya quedaran pendents per a l'última fase, amb data límit el 3 d'abril

Després del Ripollès i part de la Garrotxa, ara serà el torn de la resta de la demarcació de Girona. León va explicar que són especialment optimistes en el fet que el canvi es faci sense problemes a Girona, ja que té uns «indicadors dels més positius de la fase».

Indicadors molt alts

Concretament, segons dades del setembre, més del 91,9% de les llars dels municipis de Girona on es farà l'apagada ja tenen TDT (la mitjana estatal és del 84,3% i la catalana, del 88,1%); les llars amb antena superen el 93% (90% a l'Estat i a Catalunya), i el coneixement de la nova tecnologia arriba al 99,6% (98,6% a l'Estat i 98,7% a Catalunya). «Els números no poden ser millors», va dir León, però hi va afegir: «No ens conformem, però, volem el 100%.»

Repetidors pendents

Tot i aquestes bones dades, l'apagada analògica a Girona serà de les últimes de la segona fase, ja que encara queden 8 dels 50 centres emissors per digitalitzar. La segona fase, que afectarà a tot l'Estat 2.653 municipis (9,2 milions de persones), es realitzarà gradualment del desembre al gener (amb un parèntesi per les festes de Nadal), però ja sembla clar que a Girona no li tocarà el torn fins al gener perquè «fins que hi hagi la certesa que s'igualarà almenys la cobertura que hi havia en analògic, no s'apaga enlloc». En aquest sentit, León va deixar clar que la cobertura en TDT superarà en conjunt l'analògica i que en les poques zones fosques que quedin (menys d'1% de la població a tot l'Estat) es farà arribar la televisió digital a través del satèl·lit. També va destacar que hi ha un pla de suport amb descodificadors especials per a persones amb risc d'exclusió.

Punts informatius

La reunió d'ahir és l'inici de la fase informativa, que inclourà la instal·lació de dos punts fixos a Girona i a Figueres durant dos mesos –abans i després de l'apagada– i diverses unitats mòbils que recorreran del 30 de novembre al 24 de desembre 68 municipis. A més, des d'un mes abans de l'apagada apareixerà en l'emissió analògica un cartell informatiu.

Poques incidències

Pel que fa a les incidències registrades en la primera fase, León va destacar que la majoria de trucades al 901 201 004 van ser per demanar informació, «només un 23% van ser per problemes de recepció i d'aquestes més de la meitat no eren per problemes en la instal·lació de la pròpia llar, com l'orientació de l'antena».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.