La UE avala que es pugui tallar l'accés a internet sense ordre judicial

França i el Regne Unit volen fer-ho als usuaris de «baixades il·legals»

Després d'una intensa negociació, les dues branques del legislatiu de la UE –el Parlament Europeu i el Consell, format pels governs– van arribar ahir a la matinada a un principi d'acord sobre la reforma del marc legislatiu per al sector de les telecomunicacions, que podria entrar en vigor a principis de l'any que ve. L'últim punt del paquet a tancar-se va ser el de l'accés dels usuaris a internet, concretament de la possibilitat de tallar-lo arran de baixades il·legals. L'acord va ser possible després que l'eurocambra va fer marxa enrere en la seva defensa de l'obligatorietat d'una ordre judicial prèvia –cosa que no acceptaven els estats– a canvi d'introduir un nou apartat sobre drets dels internautes, com ara el de presumpció d'innocència, el de privacitat i el d'una revisió judicial efectiva. A més, les restriccions «només podran ser imposades si són adequades, proporcionades i necessàries, en el marc d'una societat democràtica» i després d'«un procediment previ, just i imparcial».

Justificació

L'eurodiputat del PP Alejo Vidal-Quadras, que presidia la delegació negociadora, va justificar el canvi de posició argumentant que els serveis jurídics havien dictaminat que incloure l'expressió «ordre judicial» podria implicar una harmonització dels sistemes judicials dels estats membres, cosa que escapa a las competències de la UE, i, per tant, hauria estat anul·lat pel Tribunal de Justícia de Luxemburg.

La ministra tranquil·litza

La ministra espanyola de Cultura, Ángeles González-Sinde, va voler tranquil·litzar ahir els internautes espanyols i, durant la seva intervenció a Los desayunos de TVE, va assegurar que no preveu canviar la llei per penalitzar les baixades, sinó que la prioritat de l'executiu espanyol és perseguir els «concentradors» de continguts, que ofereixen enllaços per baixar els continguts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.