L'exministre octogenari Alberto Oliart, nou president de RTVE

Substituirà Luis Fernández després d'un acord entre el PSOE i el PP

Oliart serà el nou president de RTVE després de l'acord a què han arribat directament Rodríguez Zapatero i Rajoy. Aquesta elecció ha sorprès el consell, ja que el seu nom no figurava en les travesses que des de fa setmanes es feien amb relació al substitut de Fernández, que no volia oficialitzar la renúncia fins que no s'hagués consensuat el relleu. En les seves primeres declaracions, a la Cadena Ser, Alberto Oliart va reconèixer que «aquestes coses [pel càrrec] no fan il·lusió; és un altre sentiment». «Si em truquen i pensen que ho he de fer i que ho puc fer, doncs ho intentaré», va explicar Oliart.

«No sé res de televisió»

El futur president de RTVE –la designació del qual s'ha d'aprovar en el Congrés per una majoria de dos terços– va declarar al diari Público: «No sé res de televisió, però és el millor per poder jutjar.» Oliart també hi va afegir que ha acceptat el càrrec «perquè hi ha consens» entorn a la seva figura. Oliart no va voler valorar en detall el seu nou càrrec: «Primer he de ser nomenat i, després, he d'anar allà [RTVE] i assabentar-me de com funciona, i això tarda una mica.»

Reaccions

Els portaveus del PSOE i del PP al Congrés, José Antonio Alonso i Soraya Sáenz de Santamaría, van subratllar l'experiència de gestió d'Oliart. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que «Oliart és la persona adequada per als nous reptes de RTVE». Duran i Lleida pensa que no és cap problema que Oliart sigui octogenari perquè hi ha «moltíssimes» persones que superen els vuitanta anys i estan «perfectament lúcides». El PNB i ERC van censurar la manera com s'ha designat Alberto Oliat, ja que s'ha pactat en una reunió entre Rodríguez Zapatero i Rajoy. El portaveu del PNB, Joseba Agirretxea, va qualificar de «nepotista», «lamentable» i «gens democràtica» l'elecció. El portaveu d'ERC, Joan Ridao, va lamentar que els grups minoritaris han estat «obviats» i que la decisió cristal·litza «l'ofensiva del PSOE per desballestar el sector públic».

Els sindicats de RTVE donen un vot de confiança a Oliart. El president del comitè general intercentres (CGI), Teo Altieri, va dir que no el preocupa que el nou president no tingui experiència en el sector: «Com he vist al llarg de 22 anys a l'empresa, el que fa falta són bons gestors.» Altieri va destacar que la gestió de Fernández ha estat «acceptable» però la gestió amb els treballadors ha estat «dolenta per no dir la pitjor». En canvi, la federació de productores, la FAPAE, va elogiar la tasca de Luis Fernández i la va qualificar d'«extraordinària, sense matisos ni ombres».


ELS PROTAGONISTES

ALBERTO OLIART
PRESIDENT ENTRANT
Amb 81 anys s'estrena en el món de la comunicació. Va ser ministre de Defensa en el govern d'UCD format per Calvo Sotelo després del 23-F. Abans havia ocupat la cartera d'Indústria i Energia i la de Sanitat en el govern de Suárez
LUIS FERNÁNDEZ
PRESIDENT SORTINT
Deixa el càrrec a la meitat del seu mandat, de sis anys. El novembre del 2006 va ser el primer dirigent de RTVE escollit per consens entre els partits polítics espanyols. Havia fet bona part de la seva carrera al grup Prisa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.