La informació local no és prioritat en els informatius catalans

Un estudi denuncia el pes de l'àrea metropolitana enfront la resta de comarques

L'objectiu de l'estudi és «saber quin espai queda per al món local i quina imatge se'n transmet» en un món cada vegada més globalitzat. L'informe, que es va presentar ahir, ha analitzat una mostra de 42 edicions d'informatius que representen una setmana. L'estudi s'ha basat en els Telenotícies de TV3 –exceptuant el Comarques–, L'informatiu de TVE Catalunya, l'edició del vespre de Notícies 8 de 8 TV i d'Al Dia de la XTVL, que complementa els canals locals.

Localització.

L'estudi denuncia una desproporció entre l'àrea metropolitana i la resta de comarques. Així, constata que la informació de proximitat està localitzada majoritàriament a l'àrea metropolitana (Barcelonès, Baix Llobregat i els dos Vallès). TVE a Catalunya és la cadena amb més centralisme informatiu, ja que dedica el 66,7% de les notícies locals a les comarques metropolitanes, seguida de 8TV, que dins de l'escassa presència de notícies de proximitat, un 64% d'aquestes són de l'àrea metropolitana. XTVL hi dedica un 59% de la seva informació pròxima i TV3, un 52,3%. TV3 i XTVL són també les cadenes que durant la fase d'estudi van tractar termes de més comarques en els informatius, 20 i 13 respectivament.

Posició.

L'estudi valora també quina posició (franja horària, i dia de la setmana) ocupen les notícies del món local dins l'escala. TVE a Catalunya manté un equilibri en la distribució de notícies de proximitat entre migdia i vespre, mentre que la XTVL i TV3 tenen estratègies contraposades: a la XTVL la majoria de les peces (61%) s'emeten al vespre i a TV3 es concentren al migdia (69,8%). L'estudi remarca que com que el TN Comarques s'emet just abans del TN Migdia es reforça molt l'associació de proximitat amb la franja del migdia de TV3. A la XTVL, la preferència pel vespre s'explica per les dinàmiques dels canals locals associats. D'altra banda, les notícies locals no ocupen un lloc preferent en l'escala. L'estudi destaca que, en el cas de TV3, hi ha poques peces que apareguin entre les deu primeres notícies, deixant relegada la informació local a la meitat i final dels telenotícies.

Temàtiques.

Política i esports són les estrelles dels informatius, mentre que en les notícies locals dominen arts i cultura (17,7%), seguida d'infraestructures (15 %) i successos (14%). Excepte en la XTVL, l'esport de proximitat té una presència anecdòtica.

El paper de les agències

ACN

L'Agència Catalana de Notícies (ACN), EFE, Atlas Catalunya i la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) van debatre ahir en el marc del Fòrum d'Informació, Televisió Local i Internet (Infolocal) com redefinir el seu paper i el del professionals del sector en temps de crisi. D'una banda, ACN i EFE van apostar pel periodisme multimèdia i per la necessitat dels professionals d'adquirir competència tecnològica en tots els formats, mentre que Atlas i la XTVL s'hi van mostrar més reticents. Tots ells, però, van destacat la tasca dels mitjans locals afirmant que són precisament aquests els que fan millor la informació de proximitat, mentre que les agències «col·laboren» i els «donen suport».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.