La Generalitat i el CAC avalen que Blanes creï sola la TDT pública local

L'Ajuntament afirma que el govern català no els aclareix si ho poden fer

L'apagada analògica tindrà lloc a Blanes el 25 de gener i la societat blanenca està inquieta per la continuïtat de la seva televisió. En el darrer ple de l'any passat es va produir una concentració de ciutadans en defensa de la televisió i el tema es va debatre a bastament durant la sessió. El govern municipal va assegurar aleshores que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació no els deixava gens clar si podien formar un consorci tot sols en vista de la negativa de Lloret i Tossa a adherir-s'hi de moment, i els grups de l'oposició sospiten que la voluntat de l'executiu és deixar morir la televisió.

Tant la Generalitat com el CAC, però, han assegurat a aquest diari que no hi ha absolutament cap problema per formar el consorci. De fet, l'Ajuntament de l'Escala ha format tot sol el consorci de Figueres, arran de la negativa dels altres ajuntaments a participar-hi, i no hi ha hagut cap problema. El secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, va assenyalar ahir que «és possible des d'un punt de vista legal» que Blanes formi el consorci tota sola si Lloret i Tossa renuncien de moment a participar-hi. Mundó va deixar clar que el fet que un municipi faci un consorci tot sol «no depèn tant de la voluntat de la Generalitat com de les dels altres municipis que tenen dret a consorciar-se».

En el cas de la Selva marítima, Lloret i Tossa ja han expressat clarament la seva voluntat de no participar en el consorci, cosa que no treu que més endavant puguin sumar-s'hi, «ja que no tenen l'obligació de consorciar-se» però sí que mantindran sempre «el dret a fer-ho», diu Mundó.

Tampoc el CAC té una opinió desfavorable a un consorci d'un sol membre. De fet, fonts del CAC asseguren que no només no tenen res a dir-hi en contra, sinó que estan a favor que un sol municipi tiri endavant el consorci, com en el cas de l'Escala, si així s'evita que es desaprofitin canals públics locals de TDT ja adjudicats. «És positiu i no hi ha res que ho impedeixi», afirmen des del CAC.

Els dubtes de Blanes

L'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), va assenyalar ahir que en una reunió de fa un mes amb Mitjans de Comunicació no se'ls va aclarir si podien fer un consorci tots junts, i va criticar i lamentar que el departament no els hagi dit res encara. Per això ahir mateix va enviar una carta a la Generalitat per tal de rebre una resposta oficial. Trias també va reiterar que treballen per obrir el consorci al Consell Comarcal de la Selva, opció que Mundó també va explicar ahir que és absolutament viable. Aquesta opció és la preferida per Blanes, per l'elevat cost econòmic que li comportaria tirar-ho endavant tota sola.

Trias va assegurar que «no es pot anar amb presses» i que estan «treballant perquè la televisió continuï». Tot i així, va deixar clar que el proper dia 25 la solució encara no hi seria, però va llançar un missatge de tranquil·litat als cinc treballadors de la televisió de Blanes sobre la seva continuïtat.

Plataforma i signatures

Diverses associacions de veïns han creat la plataforma Salvem TV Blanes per mobilitzar-se en favor de la continuïtat de la televisió. El portaveu del grup, Albert Carmona, va assenyalar ahir que la plataforma està oberta a més entitats i associacions de veïns que està previst que s'hi integrin en els propers dies. Carmona va anunciar que iniciaran una campanya de recollida de signatures entre els ciutadans i les entitats, i que en el proper ple, que curiosament coincidirà amb la data de l'apagada analògica, aniran a protestar i exigir la continuïtat de la televisió. El portaveu de la plataforma també va denunciar que a hores d'ara «els treballadors no saben res» sobre el seu futur més immediat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.