TV3 prepara un documental sobre l'ideari anarquista i la seva vigència en l'actualitat

L'equip de Felip Solé començarà el rodatge de «Les caixes holandeses» al maig

«L'anarquisme, a diferència d'altres ideologies com el marxisme, no ha caducat.» Així explica Felip Solé, amb una llarga trajectòria abordant qüestions històriques per a televisió, l'interès per aquest documental, el nou projecte en el qual treballa després de Camp d'Argelers.

El documental porta per títol Les caixes holandeses en referència als arxius de la CNT que, el 1939, al final de la Guerra Civil i abans de la caiguda de Barcelona, van ser evacuats i, després de moltes vicissituds, es van localitzar a l'Institut de la Història dels Moviments Socials, a Amsterdam. El documental, però, abordarà experiències anarquistes no només de Catalunya, sinó a tot el món. Així, el rodatge, que està previst que comenci al maig, portarà l'equip de Felip Solé a la Patagònia, l'Argentina –on el 1920 els obrers, agrupats en societats anarquistes, van decidir fer vaga per reclamar millores laborals–, a Ucraïna –que del 1917 al 1921 va viure la revolució Makhnovista–, França i als Estats Units.

Filòsofs

A més de fer una exposició històrica de l'anarquisme, el documental vol tractar aspectes en els quals continua present. «La idea de la persecució de les llibertats permanent», explica Solé. Així, el documental comptarà amb la participació de dos filòsofs que continuen treballant en l'ideari anarquista: Noam Chomsky i Michel Onfray.

Antecedent

Fa quatre anys, TV3 va emetre Roig i Negre, un documental que analitzava el moviment llibertari a Catalunya i a l'Aragó durant la Guerra Civil i que volia respondre a qüestions relacionades amb l'anarquisme i la guerra. El documental, que firmava Dolors Genovès, repassava l'eclosió i la desfeta del moviment anarquista, a partir de testimonis, de la visió d'historiadors i d'imatges. El treball també emetia, per primera vegada per televisió, imatges en color del conflicte, gràcies a la recuperació d'escenes gravades pel britànic Russell Palmer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.