El Punt i 40 publicacions se sumen a la ILP perquè TV3 es vegi al País Valencià

Insten la ciutadania, en un editorial conjunt, a signar perquè la iniciativa de l'ACPV arribi al Congrés

L'ACPV va presentar al setembre a València i Barcelona –més tard també a Palma– l'inici de la recollida de signatures per poder dur al Congrés una ILP amb què es pretén aportar una solució al tancament de repetidors de TV3 al País Valencià i assolir el reconeixement legal de les realitats lingüístiques i culturals catalana, basca i gallega i dels seus espais de comunicació. En tots tres actes hi van participar nombroses personalitats dels tres territoris, del món associatiu, sindicalista, universitari, cultural, esportiu, polític i institucional. Destaca el cas dels dos expresidents catalans, Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

La iniciativa ha anat sumant adhesions aquests mesos i té, per exemple, amb el suport de tots els sindicats i universitats dels Països Catalans, de centenars d'ajuntaments, i d'entitats i associacions de tot tipus. Moltes d'aquestes, a més, col·laboren activament en la recollida de signatures.

Milers de voluntaris

La campanya de recollida de signatures està implicant milers de voluntaris a tots Països Catalans, i també en altres nacions afectades per la iniciativa, com ara el País Basc. Fonts de l'ACPV expliquen que hi ha 2.500 fedataris –validats per la Junta Electoral Central– que recullen signatures, però que hi ha molta altra gent que col·labora sense omplir instàncies o de manera més puntual.

Fins al moment s'han recollit més de 400.000 signatures, però l'objectiu és arribar com a mínim 550.000; tenir un 10% de marge perquè després de les validacions no es faci curt. Tot i que inicialment el període de recollida havia d'acabar el mes que ve, l'ACPV va rebre la setmana passada una notificació de la JEC que se li prorrogava tres mesos. L'entitat calcula acabar la campanya a final de maig per poder presentar sense problemes tots els plecs abans de la data límit del 24 de juny.

ADHESIONS

El Punt, Avui, Diari de Balears, Diari de Sabadell, Diari de Tarragona (*), Segre (*), El 9 Nou Osona, El 9 Nou Vallès Oriental, El Temps, Vilaweb, L'Esquerda de la Bastida, L'informador, La Farga, Nova Tàrrega, La Palanca, La Comarca, Estela, Som-hi, Vallenc, Nova Conca, El Salí, El Martinet, El 3 de Vuit, La Veu de la Segarra, Som Garrigues, Anoiadiari.cat, Comarquesnord.cat, Diari de Manlleu, Diari de Vic, El Mirador del Pla de l'Estany, Els Colors, La Fura, L'hiperbòlic, Mediterranean Daurat, Noticiestgn, Revista Enrenou, Secundèria, Sies.tv, Viure als Pirineus, Associació de Publicacions Periòdiques en Català, Associació Catalana de la Premsa Comarcal (*) Publiquen l'escrit com a article d'opinió i no com a editorial

Què diu la iniciativa

La ILP Televisió Sense Fronteres es basa en la normativa europea que defensa que els mercats culturals són indivisibles i en la carta europea de les llengües per demanar que es garanteixi la recepció de totes les ràdios i televisions autonòmiques realitzades en català, euskara i gallec dins els seus àmbits lingüístics respectius. En el cas català, s'inclou Catalunya, les Illes, el País Valencià i també la Franja i la part de Múrcia on es parla; en l'euskara, el País Basc i Navarra, i en el gallec, Galícia i la part de Castella i Lleó i d'Astúries on es parla. El text, que també cita el cas de l'occità a l'Aran, afirma que el govern espanyol «assegurarà» la planificació dels múltiplexs necessaris i que els gestionarà ell mateix. Una de les disposicions addicionals fixa que l'executiu estatal promourà acords amb altres estats en aquesta mateixa matèria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.