Alcoi ha analitzat la situació del valencià en l'era digital a les jornades de Sociolingüística

En aquesta edició han participat experts vinguts de tot l'àmbit lingüístic i han realitzat diverses reivindicacions de futur

Durant tota la jornada de dissabte 27 de març, diversos especialistes relacionats amb sectors ben diferents, han analitzat la presència del valencià en un món digitalitzat i globalitzat.

La trobada ha aprofitat també per a debatre sobre els reptes del nou context comunicatiu en el marc referencial lingüístic.

En aquesta ocasió, la XV Jornada de Sociolingüística ha estat organitzada per la Universitat Politècnica de València, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'Institut d'Estudis Catalans, l'Ajuntament d'Alcoi, el Centre Ovidi Montllor i la Coordinadora de l'Alcoià i el Comtat pel Valencià. Han col·laborat en el seu desenvolupament, la resta d'universitats valencianes.

En l'edició d'enguany s'han analitzat dades aportades per diversos especialistes al voltant dels usos lingüístics, el tractament dels mitjans de comunicació digitals, les experiències educatives i educadores i la presència de la llengua a la xarxa de xarxes.

Una presència «glocal»

AUSIÀS BERMELL

La llengua d'un poble i d'un país, es vincula cada vegada amb major força, a la innovació i, és per això que, les universitats i la societat civil poden crear un entorn d'èxit, encara que hi haja reticències dels governs i les grans corporacions. Cada dia apareix un discurs coherent sobre el paper de la llengua en l'entorn global. Pren força a cada instant, el concepte “glocal” i és per això que, es posen les eines per identificar la llengua a nivell global, sense complexos de subordinació. El reconeixement global reforça el paper local del català/ valencià. Però cal rigor en la feina, paciència i constància. Creure en nosaltres mateixos. I fixar objectius. La unitat sempre multiplica. I es pot aconseguir. Però cal treballar-la. Alimentar-la, tal i com així ho ha posat de manifest Vicent Partal.

Els joves van a la seua

MARINA FUSTER

Des que hi ha messenger i xarxes socials a Internet, no deixa de parlar-se sobre la forma i manera amb que els joves es comuniquen. Malgrat que, aparentment, sembla que es perd la comunicació no verbal, que no s'entén mai del tot la intencionalitat del missatge i que la seua descodificació és molt més impersonal i subjectiva, aquesta sistema de comunicació nascut a la xarxa de xarxes, resulten útils per a l'actual manera de viure. Ben cert és que des de posicions més puristes, els joves sembla que no fan un bon ús de la llengua, però des de la seua propia experiència en aquestes jornades s'ha arribat a manifestar que el joves no fan un bon ús ni un mal ús, sinó que exploren noves maneres d'expressió, amb un nou vocabulari, encara que també redueix la riquesa lingüística a símbols, icones, etc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.