Els quatre canals de TVC ja es veuen a la Catalunya del Nord en TDT

El govern català arriba a un acord i substitueix el senyal analògic pel digital

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, es va reunir ahir al matí a la Casa de la Generalitat de Perpinyà amb representants del teixit associatiu nord-català per anunciar l'acord que ha arribat amb les administracions de la Catalunya del Nord per substituir l'emissió analògica de TV3 pel senyal digital dels quatre canals de TVC en el canal 62. El canvi es va fer efectiu ahir, diumenge, a la tarda.

Tresserras va admetre que la TDT no arriba bé a tota la Catalunya del Nord, ja que hi ha zones d'ombres, com ara al Conflent, i va avançar que donaran suport a les iniciatives de les autoritats competents de la zona per corregir-ho.

Fa uns mesos en vista de la proximitat de l'apagada analògica al repetidor de Maçanet de Cabrenys, des d'on s'enviava el senyal a la Catalunya del Nord, nombroses entitat cíviques, culturals i també institucions de la Catalunya del Nord van reivindicar el seu temor a deixar de veure els canals de TVC. El govern català va decidir llavors prorrogar l'emissió analògica des d'aquest repetidor cap a la Catalunya del Nord i ara ha substituït el senyal analògic pel digital. Cal tenir en compte que l'apagada analògica a la Catalunya del Nord no està fixada fins al novembre del 2011.

Pendents d'un acord entre estats

L'acord entre el govern català i les institucions nord-catalanes continua al marge de la legalitat, ja que els estats francès i espanyol estan pendents de signar un acord que oficialitzi una llei en matèria de comunicacions transfrontereres. «Sabem que París i Madrid estan negociant, nosaltres ara només ens avancem perquè els nostres interessos són més intensos perquè tenim un espai compartit per raons històriques», va explicar Tresserras, que va dir que l'acte d'ahir «legitima» les decisions preses per les institucions de la Catalunya del Nord i la Generalitat. De fet, va destacar la «bona disposició» de les autoritats locals. Entre els assistents, per exemple, hi havia el cònsol espanyol a Perpinyà.

El president de la Mancomunitat Perpinyà-Mediterrània, Jean Paul Alduy, també va lamentar el concepte que l'Estat francès ha tingut històricament de les altres llengües i va remarcar que l'acord va més enllà de l'àmbit cultural. Alduy, a més, va reivindicar que canals públics francesos, com France 3 –que fa desconnexions regionals als informatius–, es puguin veure al sud dels Pirineus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.