L'alcaldessa de Salt presenta una queixa formal al CAC pel «30 minuts»

Considera que el reportatge emès diumenge sobre la immigració dóna una imatge negativa de la vila

En la carta, Iolanda Pineda considera que el reportatge «dóna una imatge que Salt és pobresa, marginalitat, violència i delinqüència». En aquest sentit, l'alcaldessa lamenta que no s'hagi incidit en altres aspectes que ofereix Salt com ara l'espai natural d'hortes i deveses o l'activitat cultural que hi ha a la vila, amb el teatre que és marc d'espectacles de Temporada Alta o la factoria Coma-Cros. Per altra banda, considera que el reportatge manca de fil argumental, és «molt dispers», i hi ha «poc rigor periodístic». En aquest sentit, posa d'exemple la referència que es fa a una barraca on viu un immigrant i que se situa a la «frontera» amb Salt. Pineda va criticar l'ús del terme –«com si fóssim territori comanxe»– i va argumentar que «com qualsevol poble o ciutat de Catalunya, Salt no té fronteres».

L'alcaldessa va explicar que des de feia més d'un any tenien coneixement que una productora estava preparant un reportatge sobre el fenomen migratori a diverses poblacions de les comarques gironines: «Finalment el treball es va centrar només en Salt per proximitat i comoditat de les persones que el realitzaven.» Per Pineda, «no són els mateixos problemes derivats del fenomen migratori quan es contextualitzen en diversos municipis, o quan se centren en un de sol». L'alcaldessa també es queixa que només es fes un diagnòstic del problema i no es fes ressò de les polítiques que s'estan fent, més enllà de la mediació comunitària, per trobar solucions. «No es va mostrar cap entrevista amb els serveis socials, amb els d'habitatge...»

Els tràmits al CAC

Fonts del CAC van explicar que com totes les queixes que arriben a l'entitat relacionades amb els continguts audiovisuals, s'analitzarà i, si escau, s'elaborarà un informe. En qualsevol cas, totes les queixes presentades es responen.

Reacció del programa

Els responsables del 30 minuts van explicar que analitzaran cada cas, com sempre fan després de l'emissió d'un reportatge. El director, Eduard Sanjuán, va argumentar que al llarg de la seva història el 30 minuts ha rebut «tant crítiques com elogis». I en aquest sentit, va afegir, que en termes generals, tots els reportatges generen opinions a favor i en contra. En relació amb el malestar expressat per l'alcaldessa Iolanda Pineda, Sanjuán va contestar que totes les opinions són respectables i que és cert que hi ha determinats temes «més complexos i espinosos» que generen debat social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.