Comunicació

TV3 desenterra la història des d'avui a «Sota terra», un espai que vol combinar rigor amb diversió

Eudald Carbonell encapçala l'equip d'arqueòlegs i Fermí Fernández n'és el presentador

«És una aposta valenta de la televisió pública, però la fem convençuts del programa, dels valors que transmet, i esperem que ens ajudarà a interpretar el que ha estat la nostra història, a donar a conèixer els jaciments del país i a estimular el turisme científic», va explicar el cap de programes d'entreteniment de TVC, Oriol Grau, en la presentació de l'espai. Sota terra és una producció de TV3 amb la col·laboració de Batabat. L'impulsor del projecte i productor executiu, Marc Roma, va assenyalar que és una adaptació de Time team, que fa la britànica Channel Four des de fa 17 anys, però que «la versió catalana incorpora una mica més de tensió narrativa, d'espectacle i d'humor».

Una hipòtesi per entrega

En cada programa l'equip d'arqueòlegs de Sota terra tindran «tres dies per resoldre un enigma real dins d'un context històric», va explicar el director, Josep Maria Andrés Aranya. Serà una excavació contra rellotge en què en alguns casos hi haurà la dificultat addicional que representa l'arqueologia experimental. L'espai utilitzarà alta tecnologia per fer entenedors els seus continguts. I Fermí Fernández serà l'encarregat de preguntar als arqueòlegs els dubtes que podria tenir l'espectador.

Els tretze jaciments

Al llarg de cinc mesos de rodatge, s'ha recorregut tota la geografia catalana i també la seva història: del Camp dels Ninots (Caldes de Malavella) fa 3,5 milions d'anys fins a la Guerra Civil espanyola (Corbera d'Ebre), passant per ibers (els Vilars d'Arbeca), romans (Cabrera de Mar i Empúries), la Marca Hispànica (castell d'Àger), els primers catalans (Domus del Pi, a Vilanova de Sau), la guerra de Successió (Talamanca) i les colònies industrials del XIX (Can Marçal, a Puig-reig), sense oblidar la primera presència humana al país, ara fa un milió d'anys (la Boella, a la Canonja) i el rastre del neandertal a l'abric Romaní, a Capellades. A més, en una excavació a Barcelona, es repassen els darrers vint segles. L'últim repte permetrà esbrinar, aplicant mètodes arqueològics a l'abocador de Vacarisses, quin serà el nostre llegat per a les generacions del futur.

El primer capítol que s'emet, avui, és el del castell d'Àger i se centrarà en la figura del cavaller medieval Arnau Mir de Tost.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.