Comunicació

La ILP és assequible

Un informe de la Generalitat de Catalunya refuta els arguments econòmics utilitzats pel govern espanyol per vetar la Televisió Sense Fronteres i fixa el cost en 8 milions

El govern espanyol preveu pèrdues de 16.000 milions
si la iniciativa
tira endavant

Un informe de la direcció general de Xarxes i Infraestructures de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya calcula que la despesa per posar en marxa els mecanismes tècnics que permetrien el desenvolupament de la ILP (iniciativa legislativa popular) Televisió Sense Fronteres seria d'entre 8 i 10 milions d'euros anuals, contra l'imprecís enunciat: “Gran cost econòmic per a l'administració”, que va argumentar el govern espanyol per justificar el seu vet.

La ILP, avalada per 651.650 signatures, defensa la lliure reciprocitat de les televisions que emeten en una mateixa llengua en tots els territoris que la comparteixen.

L'executiu espanyol no es va excusar únicament en l'“augment dels crèdits pressupostaris” que representaria la iniciativa per avalar la negativa, sinó que va assegurar que el seu desenvolupament causaria pèrdues d'entre 12.000 i 16.000 milions.

L'informe de la Generalitat, fet a partir de “valoracions fetes per les grans empreses espanyoles del sector” i amb data de 20 d'octubre, conclou que la planificació del nou múltiplex que caldria per a la ILP “no significaria costos addicionals significatius”.

El document subratlla també l'“oportunitat” del moment per crear un nou múltiplex en cada territori amb llengua pròpia, atès que el Ministeri d'Indústria està “en ple estudi de reassignació espectral de canals alliberats per l'apagada analògica”.

En l'argumentació del govern espanyol es va advertir, a més, que la planificació del nou múltiplex obligaria a envair la part de l'espectre radioelèctric que correspon a l'anomenat “dividend digital”, que l'Agenda Digital per a Europa reserva a la provisió de serveis de comunicacions electròniques (desplegament de banda ampla de mobilitat), i que aquesta intromissió seria precisament la que provocaria pèrdues de fins a 16.000 milions, per la no aplicació dels beneficis del dividend.

Xarxes i Infraestructures de Telecomunicacions no només censura l'associació que el govern estatal fa entre planificació d'un nou múltiplex i l'estimació de pèrdues, sinó que considera que la creació d'un altre paquet de programes “no danyarà la disponibilitat de l'espectre”.

En tot cas, en el document s'assenyala que el projecte seria possible fins i tot sense la planificació d'un nou múltiplex, tot atenent els actuals “moviments empresarials de concentració” que estan produint-se en el sector audiovisual. Aquests moviments podrien conduir a la reducció de l'oferta estatal i, en conseqüència, permetrien alliberar més d'un múltiplex estatal.

La ILP està paralitzada després que la mesa del Congrés demanés a l'executiu de Zapatero que argumentés millor la seua oposició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.