Comunicació

Se'n renta les mans

El portaveu de la Comissió Europea (CE) en matèria de multilingüisme, Dennis Abbott, va assegurar ahir a l'agència ACN que no pot obligar el govern de la Generalitat Valenciana a paralitzar el tancament de repetidors que permeten veure TV3 al País Valencià. “La CE no pot anar a València i dir: «Heu de permetre l'emissió de cadenes d'una altra part d'Espanya»”, va manifestar.

Abbot, que es pronuncia d'aquesta manera una setmana després que la mateixa Comissió lamentara explicitament el tancament de cadenes de ràdio de Perpinyà Flaix FM i Ràdio Flaixbac, va subratllar, per contra, la importància de l'intercanvi d'emissions entre territoris que comparteixen llengua. “La diversitat lingüística és una part important de la identitat d'Europa i creiem que els mitjans de comunicació són essencials per promoure el multilingüisme, però són els estats membres els que controlen els sistemes de transmissió”, va afirmar.

Pel que fa al tancament de les ràdios de Perpinyà. Abbot es va manifestar en el mateix sentit. “La CE no pot actuar ni obligar a acceptar cadenes de la regió veïna”, va dir.

Per la seua banda, Toni Gisbert, portaveu d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària de la majoria de repetidors de TV3, va relativitzar les declaracions d'Abbot i va destacar que l'estratègia d'ACPV per mantenir les emissions de la cadena catalana no comporta de moment l'apel·lació a una intervenció de la Unió Europea (UE).

“Som conscients de les limitacions de la UE, que és una unió d'estats en què, en últim terme, la sobirania radica en els estats. I és per això que hem impulsat la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres ILP, que és una proposta de projecte de llei d'àmbit estatal”, va assenyalar ahir Gisbert a aquest diari.

La ILP, que van avalar 651.650 signatures, defensa la lliure reciprocitat de les televisions que emeten en una mateixa llengua en tots els territoris que la comparteixen, tot incloent-hi el català, l'euskara i el gallec. La iniciativa està pel moment paralitzada pel veto del govern espanyol, que va al·legar raons econòmiques per no donar-hi el vistiplau.

Camps, “antieuropeista”

Gisbert, amb tot i això, va reconèixer l'aposta de la Comissió per la diversitat lingüística i va convidar Camps que en prenguera nota. “El govern valencià hauria de fer una reflexió perquè està anant en contra dels principis lingüístics que alimenten la UE, que tard o d'hora es plasmaran en alguna base legal a tot el continent. En aquest sentit, el president de la Generalitat és un antieuropeista”, va criticar el coordinador d'ACPV.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.