L'apagada analògica es farà al Ripollès i a la Garrotxa el 30 de juny

Prop del 80% de les llars d'aquestes comarques estan connectades a la TDT

La televisió en senyal analògic deixarà d'emetre's en una vuitantena de municipis catalans el 30 de juny, de manera que prop de 700.000 veïns del Maresme, el Vallès Oriental, la Garrotxa i el Ripollès deixaran de veure la televisió de sempre, i només tindran accés a la TDT.

Es tracta de la primera apagada analògica a Catalunya i una de les fases del pla estatal de transició a la TDT del govern espanyol, que conclourà l'abril del 2010 amb l'apagada a tot l'Estat. El director de l'oficina estatal de transició a la TDT, José Antonio Quintela, va dir ahir que, «es compleixen les condicions per deixar d'emetre en analògic d'aquí a 42 dies a les zones del Maresme, el Vallès Oriental, la Garrotxa i el Ripollès». Tot i això, va reconèixer que «cal fer un últim esforç per millorar el percentatge de connexió». Segons les dades de la primera quinzena d'abril, el 79% de les llars afectades a la zona del Maresme i del Vallès Oriental ja estan connectades a la TDT, i la xifra puja al 81% a les localitats del Ripollès i la Garrotxa. «Es tracta d'unes dades acceptables», segons Quintela, que va assegurar que «són valors superiors als que hi havia a Sòria», la primera on hi va haver l'apagada a l'Estat. L'adaptació de les antenes és un dels temes que més preocupen el Ministeri d'Indústria perquè «comprar un adaptador per al televisor és un moment, però posar l'antena requereix un acord de la comunitat de veïns i la presència d'un professional especialitzat».

Rètols per avisar

A les zones on hi haurà l'apagada analògica, el govern espanyol hi ha començat una intensa campanya per informar els ciutadans de la necessitat que s'adaptin a la TDT. La campanya consisteix a inserir cada hora als televisors de les llars afectades un missatge a tots els canals analògics en què s'informa que a partir del juliol aquella cadena només es podrà veure per TDT. El dia de l'apagada, després de mesos de convivència de les dues tecnologies, els ciutadans que no hagin adaptat l'aparell veuran una imatge fixa en què s'avisarà que l'antic sistema ja no serveix.

No es posposarà la data

La data de l'apagada analògica, l'abril del 2010, no es retardarà «perquè no hi ha necessitat», segons va anunciar el secretari d'estat de Telecomunicacions, Francisco Ros, que va matisar que «podria haver-hi més flexibilitat» entre aquesta primera fase i la segona, prevista pel desembre d'aquest any.

Punts d'informació

Per reforçar la informació durant aquests quaranta dies que queden per a l'apagada analògica, l'oficina de transició a la TDT ha habilitat unes unitats mòbils, que recorreran els 62 municipis afectats per l'apagada «informant la població, especialment les persones més grans, que en alguns casos són les que tenen més problemes per adaptar-se». També s'han col·locat punts fixos d'informació a Mataró i un altre que s'instal·larà a la plaça Josep Clarà d'Olot a partir del 22 de maig. A més, el director de l'Oficina de Transició a la TDT, José Antonio Quintela, es reunirà el 2 de juny amb els alcaldes dels municipis del Ripollès i la Garrotxa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.