Comunicació

Qüestió de múltiplex

La multitudinària manifestació per TV3 a València reobri el debat sobre la viabilitat tècnica de la reciprocitat d'emissions entre Catalunya i el País Valencià

Un dirigent del PP diu que la manifestació de València va ser un “espectacle vergonyós”

La multitudinària manifestació que va reunir desenes de milers de persones a València dissabte a favor de les emissions de TV3 ha generat reaccions encontrades i un debat sobre les condicions tècniques en què seria possible la tornada del senyal.

Bàsicament, els termes de la controvèrsia són aquests: el PP sosté que no es nega a un acord de reciprocitat que permeta la recepció de TV3 al País Valencià i la de Canal 9 a Catalunya, però reclama la concessió d'un tercer múltiplex al govern espanyol per donar cabuda al senyal en l'espectre; per la seua banda, l'executiu de Zapatero i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) –que va ser multada durament per portar les emissions– defenen, encara que per diferents motius, que no cal una ampliació de l'espai radioelèctric per fer possible la reciprocitat.

Ahir mateix, va transcendir el contingut d'una resposta del govern espanyol a una pregunta d'una diputada valenciana del PP al Congrés, Teresa García Sena, que plantejava la necessitat d'un nou múltiplex per al País Valencià. L'executiu hi apunta que el domini públic radioelèctric és “un recurs escàs” i que considera innecessària la cessió d'un nou paquet de canals.

García Sena va recordar al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que el seu antecessor, Joan Clos, va prometre a la Generalitat Valenciana un tercer múltiplex, per tal d'“equiparar” el País Valencià amb Catalunya, que en disposa de tres. “El govern valencià està disposat a signar un conveni de reciprocitat amb les comunitats veïnes”, va declarar la diputada del PP. “És el govern espanyol el que ha de complir per frenar la situació de malestar existent”, hi va afegir.

Per la seua banda, ACPV assenyala en un comunicat que l'absència de reciprocitat és responsabilitat exclusiva de l'executiu de Francisco Camps: “La solució és tan simple com permetre l'emissió dels quatre canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que ja emetia ACPV pel segon múltiplex que té adjudicat la Generalitat Valenciana i que, fins el passat 17 de febrer, continuava lliure”. “Des d'eixe dia, per cert, tan sols es duplica el que emet el primer múltiplex, precisament per intentar tapar el fet que, objectivament, està lliure i disponible”, concreta l'entitat.

Insults als manifestants

ACPV també va respondre ahir als diversos dirigents del PP que van criticar la manifestació de dissabte. Entre ells, Alfonso Novo, regidor de l'Ajuntament de València, que va dir que la marxa va ser un “espectacle vergonyós i ofensiu per als valencians”. “Són un exemple més de la creixent erosió dels drets democràtics que està patint el País Valencià”, va contestar l'entitat d'Eliseu Climent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.