Només la meitat de les televisions locals digitals autoritzades emeten

El CAC adverteix que el desplegament de la TDT local és «complex i dificultós»

En l'informe, que el president del CAC, Ramon Font, va presentar ahir al matí al Parlament, s'adverteix que el desplegament de la TDT local abans de l'apagada analògica serà «complex i dificultós». S'hi assegura que la crisi econòmica ha actuat com a agreujant d'aquesta situació, que afecta tant els canals privats com els públics de l'àmbit local, ja que als problemes específics de la TDT s'hi han afegit la caiguda dels ingressos publicitaris i l'ajust dels pressupostos públics. En aquest sentit, apunta que les inversions publicitàries per als canals privats va caure una mitjana del 20% el 2008.

Model no sostenible

Aquesta situació fa assegurar al CAC que «Catalunya no pot suportar econòmicament 92 televisions locals planificades i que hi ha demarcacions que tenen massa poca població per ser sostenibles».

Televisions públiques

Les televisions locals públiques són les que van més endarrerides: només emeten 11 dels 37 consorcis públics autoritzats. El CAC detecta una casuística força complexa pel que fa a l'endarreriment dels consorcis públics, però gira sobretot al voltant del dubte sobre si es podran afrontar les inversions necessàries, amb el greuge afegit de la crisi econòmica.

També hi ha problemes derivats de la falta de lideratge en el projecte o la falta d'acord entre els municipis implicats. Els consorcis més avançats solen tenir televisions professionalitzades a la base dels seus projectes o la creació de clústers.

Televisions privades

Pel que fa a les televisions privades, l'estudi revela que els canals vinculats a grans cadenes i amb una proporció baixa de continguts de proximitat han experimentat problemes seriosos de viabilitat, probablement a causa de voler esdevenir competència amb les televisions d'àmbit nacional o estatal. El CAC també proposa un replantejament a fons del mapa de canals a l'àrea metropolitana de Barcelona, on s'observen nombrosos problemes.

CiU demana més claredat en els informes de pluralisme

La diputada de CiU Joana Ortega va criticar la falta de concreció del CAC en el seu últim informe sobre el pluralisme en els informatius. Ha demanat una anàlisi més exhaustiva sobre el pluralisme en els informatius dels mitjans audiovisuals catalans i una actuació més decidida: «Vostès només apunten i no diuen res més, actuen com a observadors.» El president del CAC, Ramon Font, es va mostrar ferm en la defensa del criteri periodístic en l'elaboració dels informatius de la televisió i la ràdio de la Generalitat, davant les crítiques de CiU, el PP i Ciutadans. Tant el PP com Ciutadans van considerar necessari l'ús del cronòmetre per garantir la presència dels partits petits en els mitjans públics. El portaveu d'ERC, Carmel Mòdol, va insistir que hi ha «una obsessió malaltissa pel cronòmetre» i, juntament amb el PSC i ICV, va remarcar que no creu que sigui tan necessari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.