Les infermeres prescriuen la vacuna de la grip A sense cobertura jurídica

Ahir van denunciar-ho a Girona els consells d'infermeria de l'Estat espanyol i de Catalunya

Els protocols d'actuació acordats pel Consell Interterritorial de Salut per fer front a la grip A atorguen al col·lectiu d'infermeres un seguit de funcions que deixen aquestes professionals en una situació d'indefensió jurídica total, segons va exposar ahir el president del Consell General d'Infermeria de l'Estat, Máximo González. «Tot i que aquests professionals estan preparats per assumir totes aquestes funcions i les fan i les continuaran fent, el cert és que, d'acord amb la llei vigent, aquestes pràctiques les haurien de fer els metges i des d'aquest punt de vista se'ns podria acusar d'intrusisme professional», va raonar González. La degana del Consell de Col·legis d'Infermeria de Catalunya, Mariona Creus, va precisar que, malgrat el que estableix el protocol, la pràctica diària als centres d'atenció primària catalans és molt diversa i hi ha des de centres en què la infermera s'ha d'encarregar de tot fins a llocs on tot l'equip participa de les decisions. «Però és veritat que hi ha una certa inseguretat jurídica», va admetre Creus. Una inseguretat jurídica, però, que no és d'ara sinó que ve de lluny, concretament des que va entrar en vigor la llei del medicament del 2006 i que ara ha tornat a sortir a la llum pública arran de l'epidèmia de la grip A i de la posada en marxa de la campanya de vacunació, no exempta de polèmica.

Amb tot, aquesta falta de cobertura jurídica per a moltíssimes de les actuacions que duu a terme el col·lectiu d'infermeria es preveu que acabi aviat amb l'aprovació, per part del Congrés dels Diputats, de la nova llei del medicament. Des d'ahir i fins avui se celebren a Girona les XL Jornades sobre la Protecció Jurídica de les Infermeres i els Infermers, que reuneixen prop de 130 professionals.

L'infant de tres mesos mort per la grip nova era de Cadaqués

L'infant de tres mesos que va morir a causa de la grip A en la setmana del 3 al 9 de desembre era un nen de Cadaqués, segons va informar ahir el diari alt-empordanès Hora Nova i van confirmar fonts dels serveis territorials de Salut a Girona. La criatura va morir la nit del 4 al 5 de desembre a l'hospital Josep Trueta de Girona i és la primera mort per grip nova a la comarca de l'Alt Empordà. Fins al 9 de desembre, a Catalunya s'havien registrat un total de 37 defuncions per la grip A. D'aquestes morts, fins al moment només ha transcendit la mort per grip A, a les comarques gironines, d'una veïna de Lloret de Mar de 35 anys –que va ser la primera víctima mortal a Catalunya–, d'un cuiner d'un restaurant de l'Estartit de 50 anys i la d'aquest nen de tres mesos de Cadaqués. I és que a mesura que els casos de grip A es van convertint en epidèmia, el Departament de Salut s'ha mostrat reticent a facilitar informació sobre les persones que es troben en estat greu i també sobre les víctimes mortals adduint que són dades personals i confidencials.

Baix índex de vacunació

El 47,4% de la població considerada de risc no té intenció de vacunar-se contra la grip A, segons un estudi elaborat per l'observatori sanitari del Consell General d'Infermeria de l'Estat espanyol. I, segons aquest mateix estudi, prop del 67% de les persones dels grups de risc diuen que estan poc preocupades o gens preocupades amb relació a la grip nova. El president del Consell General d'Infermeria de l'Estat va expressar la seva preocupació davant d'aquestes dades. «La població de risc té no només el dret sinó també el deure de vacunar-se», va afirmar Máximo González. El mateix estudi posa en relleu que, actualment, ja s'ha vacunat de la grip A un 33% de l'índex de població que forma part dels grups de risc. I afegeix que, si bé els professionals sanitaris compleixen amb el seu paper de prescriure la vacunació, entre la població hi ha la percepció que un 7% d'aquests no la recomanen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.