Només un 10% de població gironina que havia de vacunar-se de la grip ho ha fet

Els serveis de Salut a Girona no tenen constància de cap cas de reacció adversa contra aquest fàrmac

La població a la qual va destinada la vacuna de la grip A està formada, ara per ara, per quatre grups: embarassades, persones a partir dels sis mesos amb malalties cròniques, professionals de la sanitat i personal de serveis essencials, com ara bombers, Protecció Civil i cossos i forces de seguretat. A les comarques gironines, aquests grups representen un 20% de la població, cap a 140.000 persones) i, segons la directora dels serveis territorials de Salut, Marta Pedrerol, set setmanes després del començament de la campanya s'han vacunat entre un 10% i un 11% d'aquesta població.

Per grups, la vacunació entre el personal sanitari seria la més elevada i se situaria en un 16%, si bé en la resta de grups, i sense concretar-ne dades, la taxa seria inferior. A l'hora de valorar el ritme de la campanya de vacunacions, Pedrerol diu: «L'objectiu de la campanya és arribar al màxim nombre de persones incloses dins dels grups diana. Ara ens trobem a mig camí i la campanya continua oberta.»

La campanya de vacunació s'està duent a terme depenent del funcionament de cada àrea bàsica de salut (ABS). Per tant, a través d'algunes ABS s'ha avisat per telèfon als candidats a rebre la vacuna tot i que d'altres no ho han fet. En tot cas, Salut recorda que qualsevol persona, en cas de dubte, pot consultar amb el seu metge de capçalera. Les persones assegurades al Catsalut s'han d'adreçar als CAP per a l'administració del fàrmac, i els no assegurats es poden vacunar en els centres de vacuna de les mútues asseguradores que els donen cobertura sanitària.

Des que va començar la campanya fins al 20 de desembre passat, a l'Estat espanyol s'havien administrat prop de dos milions de vacunes de les tres que van ser autoritzades: Pandemrix, comercialitzada per Glaxo Smith Kline; Focetria, comercialitzada per Novartis, i Panenza, del grup Sanofi Pasteur. Segons les dades recollides per l'Agència Espanyola de Medicaments, en els primers quinze dies es van notificar 150 casos de possibles reaccions adverses a la vacuna; del 30 de novembre al 8 de desembre, n'hi va haver 291, i del 9 al 20 de desembre, uns altres 288 casos. La majoria d'aquests casos tenen a veure amb reaccions en la zona de la punxada, febre, cansament i malestar general, dolors musculars i articulars, cefalea, marejos, nàusees i vòmits i diarrees. Però hi ha alguns casos, com ara d'hiperactivitat bronquial, paràlisi cerebral, avortaments, trastorns convulsius i paràlisi facial, dels quals s'està estudiant la relació amb la vacunació. Fins al 23 de desembre, a la regió sanitària de Girona no es tenia constància de cap cas d'aquests tipus, segons Pedrerol.

L'altra campanya de vacunació

La campanya de vacunació contra la grip estacional aquest any es va avançar quinze dies respecte a anys anteriors, perquè les persones que també s'havien de vacunar contra la de la grip A disposessin de prou temps per a la segona punxada, ja que es recomana que entre una i altra hi hagi almenys tres setmanes de diferència. A les comarques gironines, la campanya va començar de manera generalitzada a partir del 21 de setembre del 2009 amb un total de 126.000 dosis per als grups de risc: persones més grans de 60 anys, persones amb patologies prèvies, embarassades, personal sanitari i personal de serveis essencials. A la demarcació de Girona, s'ha vacunat el 60% de la població de risc i la previsió era tancar la campanya a finals d'any.

Excedents de vacunes

L'Estat espanyol ha renunciat a la compra de 24 milions de dosis de vacunes de la grip A dels 37 que va encarregar inicialment. Això ha estat possible per una clàusula que el Ministeri de Sanitat va signar amb els laboratoris fabricants de la vacuna, segons la qual es podien modificar les xifres de proveïment si les circumstàncies canviaven. Les circumstàncies que haurien canviat és que inicialment es parlava d'administrar fins a dues dosis per persona, i finalment s'ha vist que n'hi havia prou amb una. Dels 13 milions d'unitats adquirides, se n'han utilitzat més de 2 als grups de risc. Es tracta del 22% dels 9 milions de ciutadans espanyols considerats població diana. França ha posat a la venda el sobrant de vacunes contra la grip A a altres països després d'haver constatat que havia acumulat massa dosis; va comprar 94 milions de dosis i ara vol intentar recuperar una part dels diners que es va gastar amb la venda. La decisió ha estat polèmica.

28 milions d'europeus

Fins al 23 de desembre i, segons l'European Medicines Agency, a la UE s'havien vacunat prop de 28 milions de persones, entre les quals 218.000 gestants. En el darrer informe sobre reaccions adverses, l'agència indica que la majoria no són serioses. Fins al 13 de desembre i, segons el mateix informe, s'havien declarat tretze casos de la síndrome de Guillain-Barré (un trastorn neurològic en què el sistema immunològic del cos ataca el mateix cos) i un cas de la síndrome Miller-Fischer (una variant del Guillain-Barré), relacionats amb les vacunes Celvapan (que no s'administra a Espanya), Focetria i Pandemrix. L'agència diu que 14 casos entre 28 milions de vacunacions formen part del que es podria esperar en una campanya de vacunació d'aquestes dimensions. I afirma que els beneficis de les vacunes continuen sent superiors als riscos.

33.080 trucades

El telèfon de Sanitat Respon (902 111 444) va atendre, entre els mesos d'octubre, novembre i desembre del 2009, 33.080 consultes relacionades amb la simptomatologia sobre la síndrome gripal. La major part de trucades, un total de 20.462, es van produir en el pic de l'epidèmia, durant el novembre. A l'octubre de l'any passat, se'n van registrar 7.652 i al desembre, 4.966. Pel que fa a l'assistència, la setmana de més activitat va ser la compresa entre el 12 al 18 de novembre. En aquells dies es van atendre 71.494 urgències als hospitals d'aguts (un 17% més que l'any anterior per aquesta mateixa època) i 5.188 en els hospitals infantils (un 21% més que el 2008, també per aquestes dates). Els CAP van atendre més visites (881.357), els centres d'atenció continuada també (57.541) i es van incrementar les trucades al 061 i les visites a domicili.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.