IRMA DOMÍNGUEZ

PRESIDENTA DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE DIETISTES NUTRICIONISTES

«Principalment són els pares qui han d'implantar bons hàbits alimentaris»

Diplomada en nutrició humana i dietètica, Irma Domínguez no es cansa de recomanar que en cas de voler modificar l'alimentació es consulti un dietista nutricionista titulat i és partidària que a les escoles s'ensenyi una alimentació saludable
Després dels excessos de Nadal s'aprofita el nou any per posar-se en forma i alimentar-se millor. Què recomana?
–«Cada individu necessita una pauta determinada i una mica d'ajuda per implantar els nous hàbits. Aquest repte no és gens difícil i els beneficiarà en la seva salut per a la resta de la seva vida. Recomano buscar un dietista nutricionista, professional titulat sanitari específicament preparat per treballar en l'alimentació de les persones.»
–Què en pensa, dels règims miraculosos?
–«Que és absurd fer un règim miraculós ja que el mateix nom ho diu, els miracles no existeixen. Per tant, aquestes dietes no tenen cap tipus de credibilitat, poden ser perilloses per a la salut i moltes vegades ajuden a guanyar més pes.»
–Es pot fer cas dels productes que prometen fer perdre pes en poc temps?
–«La majoria no tenen evidència científica, per tant, no són recomanables. A més a més, no existeixen productes miraculosos per a la pèrdua de pes. De totes maneres, si s'utilitzen ha de ser sota la supervisió d'un professional i sempre com a complement d'una dieta adequada.»
–S'ha de consultar sempre un professional per perdre pes?
–«Al món de l'alimentació hi ha molts mites alimentaris i, malauradament, hi ha molts fracassos per aquest motiu. S'ha de tenir molta cura perquè hi ha solucions casolanes i dietes miraculoses perilloses per a la salut i que fomenten els trastorns alimentaris. No us deixeu enganyar.Recomano consultar un dietista nutricionista per tal de saber com modificar l'alimentació o simplement dur a terme les pautes que hi ha per a la població en general. Si no coneixeu cap dietista nutricionista (amb la titulació universitària oficial en Nutrició Humana i Dietètica), des de l'Associació Catalana de Dietistes Nutricionistes tenim a disposició del públic moltes consultes de dietistes nutricionistes associats. Això sí, si hi ha una variació quant a pes i/o una malaltia s'ha de consultar un dietista nutricionista que treballi a dins d'un equip multidisciplinari de professionals sanitaris o sota la supervisió d'un metge»
–Calen sempre solucions personalitzades?
–«Sí, és com tot, hi ha unes pautes per a la població en general, que si les segueixes segurament no tindràs cap problema (parlem de persones sanes) i t'aniran bé, però que no seran adaptades a les teves necessitats.»
–Existeix el pes ideal?
–«Cada persona té el seu propi pes recomanable, que no té perquè ser exacte, pot oscil·lar entre uns valors. Hi ha variables a tenir en compte.»
–Els règims de l'escarxofa, la pinya, la poma, el te vermell, l'arròs, l'antidieta, la macrobiòtica, la dissociativa, la líquida,  la de l'astronauta, la del pa i mantega... Serveixen d'alguna cosa?
–«Hi insisteixo, s'ha de tenir molta cura amb aquestes dietes. La majoria no tenen cap credibilitat i poden ser perilloses per a la salut.»
–Sempre es parla que cal fer una dieta sana i equilibrada. Però a moltes persones els sembla avorrida. Com es pot seguir una alimentació sana sense que sigui avorrida?
–«Per tenir una dieta sana i equilibrada no s'han d'eliminar aliments, s'ha de saber menjar en la quantitat i freqüència adequades. El tòpic que una alimentació sana i equilibrada és avorrida, és això, un simple tòpic, tot és qüestió de posar-hi imaginació i tastar nous aliments i receptes.»
–Fora de casa es pot menjar bé?
–«Una bona alimentació s'adquireix quan un mateix sap menjar bé estigui en la situació que estigui. Per tant, el fet de menjar fora de casa no té perquè ser un motiu per no tenir una dieta equilibrada. És qüestió de saber escollir els plats adequats, ser originals per no caure en la rutina i aconseguir un àpat equilibrat.»
–Es pot menjar de tot sempre que sigui en poca quantitat?
–«Jo no diria que es pot menjar de tot sempre que sigui en poca quantitat, sinó en la quantitat adequada per a cada persona o bé en la proporció adequada dins d'una alimentació equilibrada.»
–S'aprèn a alimentar-se bé?
–«És qüestió d'adquirir uns bons hàbits alimentaris, que s'han d'establir des de la infància. En l'etapa adulta, cal un professional per poder saber quins són i com implantar-los a la nostra vida quotidiana.»
–Quin paper han de jugar l'escola i la família a l'hora d'ensenyar  bons hàbits alimentaris?
–«Tenen un paper importantíssim. Però s'han de diferenciar. L'escola és el lloc on els infants passen més temps i acostumen a fer tres dels cinc àpats del dia; per tant, és vital que aquests àpats siguin adequats i equilibrats. Però no és l'escola qui ha d'implantar uns bons hàbits alimentaris als nens, sinó els pares o familiars. Si a casa el nen segueix uns bons hàbits, no tindrà problema de seguir-los a l'escola, però si a l'escola es menja correctament però a casa no, és més difícil que aquest nen adquireixi els bons hàbits des de l'escola.»
–Quins problemes de salut pot provocar una mala dieta i una mala alimentació?
–«Hi ha diverses malalties que es donen per una mala alimentació, ja sigui per excés o per defecte de nutrients, tot depenent de la predisposició de cada individu. Però si generalitzem, pot provocar o afavorir problemes com ara obesitat, diabetis tipus II, malaltia cardiovascular, síndrome metabòlic, alguns tipus de càncer, anèmia, hipercolesterolèmia, hipertensió, etc.»
–Es pot parlar d'aliments que haurien de ser prohibits?
–«No hi ha cap aliment prohibit, tot aliment té la seva funció dins d'una bona alimentació. S'ha de saber menjar de tot, però amb moderació. Sempre que no hi hagi cap patologia que impedeixi ingerir aquell aliment.»

k

L'entrevista ampliada, a www.elpunt.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.