Les operacions d'estètica baixen un 40%

Les intervencions més sol·licitades són l'engrandiment dels pits, especialment en dones d'entre 20 i 50 anys

Els capritxos solen ser el primer que suprimeix la gent en temps de crisi. I dissenyar-se el cos al gust de cadascun n'és un. Malgrat que és un sector, el de la cirurgia estètica, dels més publicitats en l'àmbit subliminar, amb els models estètics que marquen les televisions i sobretot la premsa del cor, el nivell d'intervencions ha baixat en el darrer any gairebé a la meitat, almenys a les comarques gironines.

Això té una explicació. Una cosa són les intervencions que es fa practicar la gent, més o menys famosa, i prou ben airejades a través dels programes de xafardeig, i una altra cosa són les persones que amb un sou mitjà, o fins i tot baix, gosen seguir les seves passes per aspirar a tenir un cos millor del que disposen. Des d'una clínica gironina constaten aquest fenomen, i que la gran davallada del negoci de fer-se canviar l'aspecte del cos a través de la cirurgia es deu que la majoria de franges de població han vist greument disminuïts els seus recursos econòmics. I encara més clar, s'han perdut els accessos als crèdits bancaris que fins fa poc temps s'atorgaven gairebé sense avals i per destinar-los a qualsevol fotesa.

La directora d'una cèntrica clínica de cirurgia plàstica gironina ho explica clar: «Si actualment és difícil aconseguir un crèdit per a una hipoteca o per tirar endavant una petita empresa, imagini's el que costa que l'atorguin per canviar-se la forma del nas o fer-se construir uns pits de talla més gran. És impossible.» Aquesta professional explica que en llocs com a Girona, la majoria de clientes –els homes que recorren a la cirurgia plàstica representen una minoria– no són precisament persones adinerades, sinó dónes, la majoria d'entre 20 i 50 anys, que no se senten contentes amb el seu cos. En aquest punt, les tendències estètiques que marca la moda constata que són fonamentals.

Una bona prova és la intervenció més demanada, l'augment de la mida dels pits. En molts casos, els professionals reconeixen que de manera infundada. Només, però, cal adonar-se de com han canviat les tendències en aquest aspecte. Aquest seria el cas de les clientes més joves, que han passat de la revolució feminista dels sense sostenidors i cossos prims dels temps dels seus pares a la voluptuositat de les actuals tendències, amb escots prominents i corbes pronunciades.

Un altra cosa, explica un metge, és el cas de dones joves que han tingut algun o diversos fills, la qual cosa ha provocat canvis evidents als seus cossos, i acudeixen a la cirurgia per recuperar la seva anterior tibantor de pell o volum de determinats òrgans.

Cal distingir, amb tot, entre la medicina estètica i la cirurgia estètica. En el primer cas, no es requereix una intervenció quirúrgica, mentre que en el segon cas, sí. Un exemple clar són les liposuccions, un dels serveis més demanats per eliminar greixos de determinades parts del cos, i que no es considera quirúrgic. Sí que ho són, però, les operacions que es requereixen en el cas d'obesitats mòrbides.

Preus orientatius

Els preus de cada intervenció poden variar molt depenent de cada professional, tal com passa en tots les especialitats de la medicina privada. Com a preus orientatius i pel que fa a les intervencions a la cara, un augment de pòmuls pot valer uns 1.600 euros; una blefaroplàstia (parpelles), uns 2.000; un lífting a la cara i al coll, 5.000; les orelles, 1.000; la intervenció als llavis, 1.500, i una rinoplàstia (correcció de nas), 4.500.

Quant a les intervencions al cos, una abdominoplàstia (estirament del ventre) pot costar uns 4.000 euros; una mamoplàstia, si és d'augment dels pits, uns 4.000 euros i, en cas de reducció, uns 3.500. Un lífting als braços pot pujar fins a uns 2.200 euros; una liposucció d'abdomen, 1.800, i una liposucció de cuixes i malucs, uns 3.500 euros.

En tots els casos es deixa clar al client els riscos que assumeix com en qualsevol intervenció quirúrgica, tant en l'àmbit físic com psicològic. Els professionals també recomanen no refiar-se mai de les ofertes espectaculars que a vegades s'anuncien, perquè en molts casos no són de fiar; les fa gent sense titulació i, per tant, els riscos dels postoperatoris es multipliquen.

Titulació complexa

Des que la cirurgia estètica va deixar de ser un luxe per a una minoria privilegiada i va estar més o menys a l'abast de tothom, aquesta activitat va proliferar a tot arreu i també a Girona. Els professionals, però, no es posen d'acord sobre el nivell de titulació requerida. Alguns centres gironins s'han negat rotundament a voler col·laborar en aquest reportatge, concretament dos, i han manifestat clarament que no volen saber res de qualsevol tipus de premsa. D'altres dos no han tingut cap inconvenient a facilitar dades i informació. Es considera que per poder fer intervencions de cirurgia estètica s'ha de tenir el títol d'especialista en cirurgia plàstica, reparadora i estètica, que s'obté després de la llicenciatura en Medecina i Cirurgia i d'haver exercit durant cinc anys de metge intern resident (MIR) en un hospital acreditat, un any en cirurgia general, un altre en especialitats quirúrgiques afins i els tres restants específics en cirurgia plàstica.

JOSEP MARTÍNEZ

«Actualment hi ha un culte massa exagerat a la imatge»

El doctor Josep Martínez va obrir fa divuit anys la clínica de cirurgia estètica i plàstica Image a Girona. Coincideix amb els seus col·legues en el fet que la crisi ha provocat una gran davallada de l'activitat, després d'uns anys de gran eclosió d'aquest tipus d'intervencions.

–La televisió i les imposicions estètiques que marca van tenir molt a veure amb l'augment del nombre de demandes per modificar l'aspecte del cos o de la cara?
–«Més que els mitjans també ha estat molt important l'evolució d'aquesta especialitat mèdica. Actualment cada vegada és menys agressiva i els ingressos hospitalaris es redueixen al mínim.»
–Què du la gent a modificar el seu cos?
–«Hi ha de tot. Hi ha el component estètic de les dones joves, cada vegada més homes que volen rejovenir el seu rostre per qüestió d'imatge, i dones grans que necessiten millorar la seva imatge per accedir a determinats llocs de treball.»
–Està d'acord que actualment hi ha un culte excessiu a la imatge?
–Totalment. Avui en dia aquest culte és exagerat, fins al punt que nosaltres aconsellem a un 30% dels pacients que no es facin la intervenció que demanen.»
–I hi ha molt d'intrusisme en aquest camp?
–Des de centres d'estètica no mèdics a vegades es fa ús del Botox o es fan tractaments amb làser i això pot arribar a ser molt perillós.»
–El fet que l'operació més sol·licitada sigui l'augment de pit significa que hi ha un culte a l'exuberància?
–«No és ben bé així. La gran majoria demanen talles normals, com una 95. Són una minoria les que volen uns pits desproporcionats.»
–Encara hi ha qui acudeix a vostè per demanar miracles?
–«I tant que sí. La majoria, però, d'aquests casos no els duem a terme i en tot cas els derivem cap a una atenció psicològica, que segurament els és molt més necessària que la nostra intervenció.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.