La salut sota control

El pacient amb un rol actiu, que pregunta i vol entendre el seu estat de salut, s'implica en la presa de decisions sobre la malaltia i rep informació per diferents canals. És el pacient del segle XXI en un sistema sanitari que ha propiciat la transició del pacient passiu al pacient actiu. És el malalt crònic que entén la salut com un bé individual, que sap que n'és el principal responsable, que decideix cuidar-se i té les habilitats, la motivació i la confiança per fer-ho, per adquirir hàbits de vida saludables i aconseguir més qualitat de vida.

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa per primera vegada al Camp de Tarragona el programa Pacient expert, que s'ha implantat com un programa comunitari al CAP Jaume I de Tarragona. Jordi Bladé, director del centre i metge de família, explica que s'ha introduït, com a primera experiència, en malalts d'insuficiència cardíaca i s'estendrà a persones amb malalties pulmonars o dependents de teràpies anticoagulants. L'equip d'atenció primària de suport es completa amb Teresa Martínez i Maria Gelonch, infermeres. El programa es va iniciar a final de febrer i ahir se'n va fer la cinquena sessió, en la qual l'equip sanitari va exercir una funció d'observador. Qui va conduir la sessió va ser Martín Uriarte, amb una insuficiència cardíaca que no l'ha fet sentir «incapacitat», només amb «certes limitacions».

L'equip del Jaume I va convocar una sessió informativa entre el col·lectiu dels malalts crònics que es podien beneficiar del programa i, entre aquests, es va escollir Martín Uriarte per preparar i impartir –compartir– les sessions, de caràcter participatiu i informatiu.

Martín Uriarte és responsable del taller de manteniment de la planta de derivats de Down a Tarragona, practica la natació dos o tres dies a la setmana i és membre del grup coral Amalur, de Salou. Quan tenia 43 anys li van diagnosticar una cardiopatia congènita i dos anys més tard el van operar per implantar-li un bypass. Des de llavors, només lamenta la recomanació mèdica de no practicar l'esquí. Com a «pacient expert», i basant-se en el material que li ha lliurat l'equip sanitari, ha preparat les nou sessions que comparteix amb altres pacients: alimentació, medicació, millora dels símptomes i reconeixement dels senyals d'alarma són algunes de les parts del temari. El «pacient expert» és un més del grup i, per tant, l'objectiu final és l'intercanvi de coneixements per promoure canvis d'hàbits que millorin la qualitat de vida dels pacients.

Pacient expert s'ha demostrat eficient en programes previs que l'ICS ha engegat en altres municipis catalans. La iniciativa està basada en experiències internacionals que han tingut un èxit reconegut, com ara el programa que va impulsar el govern britànic per mitjà del National Health Service i el programa de formació per a malalts crònics de la Universitat de Stanford. A casa nostra, la Fundació Josep Laporte i la Universitat Autònoma de Barcelona han endegat la Universitat dels Pacients, basada en l'adquisició de competències en salut.

Pacient expert és un dels programes comunitaris que es desenvolupen al CAP Jaume I dirigits a la població amb patologies cròniques, com ara el tabaquisme i la diabetis. Els programes dirigits a la infància i l'adolescència són de massatge infantil, conselleria i salut i escola, i els dirigits a les persones grans es fan sota el títol Cuidar el cuidador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.