L'enduriment de la llei antitabac, previst per aquest any, també aixeca polseguera

El Ministeri topa frontalment amb els empresaris que van reformar els seus locals

A mitjans de gener, la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va fer pública la voluntat del govern d'endurir la llei del tabac el primer semestre del 2010 i prohibir el consum de tabac a tots els espais tancats destinats al públic, com ara restaurants, bars i locals d'oci. Però a final d'aquell mes ja va evitar concretar una data per a l'aprovació de la reforma adduint que, abans de tirar-la endavant, volia aconseguir «el consens necessari». I és que si la llei antitabac va aixecar fa quatre anys polseguera per la discriminació dels bars i restaurants en funció de la seva dimensió –els de menys de 100 m² podien triar entre deixar fumar o no i els de més de 100 m², si volien deixar fumar, havien d'habilitar zones específiques per fer-ho–, la reforma es torna a presentar polèmica. Justament per les inversions que molts empresaris van fer per adaptar els seus locals al que preveia la llei i que ara veuen que no hauran servit per a res.

La consellera de Salut, Marina Geli, que sempre s'ha mostrat partidària de la prohibició total del consum de tabac en espais públics tant per una qüestió d'higiene –la separació del fum del tabac del menjar– com per la salut dels treballadors del sector de l'hostaleria, considera que, en casos concrets, i durant un període de temps limitat, es podria compensar els amos dels locals que han invertit en reformes. La consellera Geli es va referir a una «moratòria en temes de fiscalitat» com a mesura per a aquests establiments. Uns establiments que, segons va dir, representen només un 3% dels locals de Catalunya que van adaptar espais per a fumadors. I és que Salut adverteix que encara són molts els establiments que no han separat adequadament els espais. Però a banda de les inversions fetes per propietaris de locals de restauració de més de 100 m², els empresaris de l'oci nocturn mantenen que ells també van destinar diners a adaptar les instal·lacions. En aquest sentit, la Federació d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), amb seu a Barcelona, du a terme una campanya de recollida de signatures en contra de l'enduriment de la llei del tabac. L'objectiu dels promotors d'aquesta campanya és arribar a les 150.000 signatures i presentar-les el 4 de maig al Ministeri de Sanitat per demanar que s'aturi la modificació de la llei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.