MARINA CASTRO LEONARTE

TERAPEUTA SEXUAL

«Molts homes tenen por que un vibrador els substitueixi»

Psicòloga i experta en teràpia sexual i de parella, Marina Castro (Girona 1980) té consulta a Barcelona i Girona, i ha tractat temes com ara la comunicació en la parella, la sexualitat masculina des de la mirada de la dona i com recuperar l'erotisme.
Un amic meu diu que tots els homes són addictes al sexe...
–«Perquè es pugui catalogar d'addicció ha de provocar síndrome d'abstinència. Entre la gent que he tractat no m'he trobat ningú que complís els criteris per ser considerat un addicte al sexe.»
–S'ha frivolitzat el tema, amb els actors que se'n proclamen addictes i el cas de Tiger Woods?
–«Sí, crec que hi ha casos en què es cataloga com a addicció i és només una elecció. He tingut pacients que estaven convençuts que eren addictes, però quan n'hem parlat hem vist que potser és una obsessió però no arriba a addicció.»
–La monogàmia és natural o cultural?
–«La monogàmia té un sentit per a l'espècie, perquè n'augmenta les possibilitats de supervivència. Per a les dones representa molt d'esforç criar un fill, els homes tenen l'encàrrec biològic de fecundar moltes dones, i això fa que sigui més difícil ser monògam per a l'home.»
–La infidelitat és igual per als homes que per a les dones?
–«No, per a una parella és molt més greu la femenina.»
–Per què?
–«Quan les dones són infidels generalment és perquè hi ha algun problema més gran al darrere. Per als homes un acte d'infidelitat és que en tenen ganes i ja està, però en la dona, és per cobrir unes necessitats que no té amb la parella, és més profund.»
–La doctrina catòlica és el gran enemic de la sexologia?
–«No només la catòlica, totes les religions volen regular la sexualitat.»
–El component repressiu per culpa de la religió encara existeix?
–«Sí, i de fet si mirés l'historial de la gent que he tractat al llarg dels anys els que han tingut més problemes amb el sexe van educar-se en col·legis religiosos. La falta d'informació genera por i problemes, el cos reacciona davant la por i provoca tensió corporal, dificultat per excitar-se...»
–Havia treballat fent de dependenta a la joguineria eròtica Kitsch de Barcelona. La seva vocació ja venia de lluny?
–«Jo ja m'havia llicenciat quan vaig treballar a Kitsch! Fa trenta anys que va obrir, va ser el primer sex shop de tot l'Estat i el va obrir una dona. Tenen una aula per a formació, fan cursos i hi tenen sexòlegs assessorant, perquè molta gent no sap què necessita i té una idea molt desfigurada de per què serveixen les joguines.»
–En pot posar un exemple?
–«Hi ha la idea que una joguina sexual és per penetrar i substituirà la parella... I aquesta és una de les pors que tenen molts homes, que un vibrador els substitueixi. Però no és això, són eines per facilitar les coses, perquè la corba sexual femenina és molt més lenta... Els homes són com helicòpters, de seguida s'enlairen, però poden volar poca estona. Les dones són com Boeings, són més lentes a l'hora d'arrencar però volen a més alçada i poden tenir més orgasmes.»
–També vénen a la consulta pares que volen saber com abordar temes de sexe amb els fills?
–«Sí. I sempre dic que els nens no es queden tant amb la informació sinó amb les actituds. Si els pares t'estan dient que el sexe és molt normal però els veus nerviosos et quedes amb la idea que alguna cosa no va bé...»
–De què es queixen els homes?
–«Que les dones no saben dir què volen i donen indicacions negatives. Si et pregunten com s'arriba a un lloc i tu dius: per aquí no, per allà tampoc... al final diran ‘per on vaig?'»
–I les dones?
–«Que se senten massa pressionades. Part de l'autoestima de l'home ve per la idea que ha de complir, i estan massa pendents de la reacció de la parella ‘què, com va, vaig bé?'... i això acaba inhibint la dona.»
–Creu que el celibat és la causa dels abusos a l'Església?
–«De la mateixa manera que han abusat de nens podrien haver recorregut a dones... Crec que el problema és diferent. S'ha d'entendre que la majoria de pederastes busquen una organització que els protegeixi, que els doni un cert poder i accés a víctimes. I hi ha pederastes que creuen que a través de la religió podran sublimar aquest instint però no és així, i ja són dins una organització que no ho farà públic, i a més tot ho perdona.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.