Les pluges han retardat l'eclosió de les al·lèrgies primaverals

Fins ara, el nombre de pacients és molt similar al de l'any passat

Tot i que les previsions inicials dels especialistes era que aquest any fos especialment dur per a les persones al·lèrgiques al pol·len pel tipus d'hivern que ha fet –plujós i amb el temporal de neu com a colofó final–, les pluges d'aquestes darreres setmanes estan retardant l'eclosió d'aquesta malaltia. «Si a la primavera plou, el pol·len cau a terra, no arriba a les vies respiratòries dels al·lèrgics i no provoca símptomes», explica l'adjunta al servei d'al·lergologia de l'hospital Josep Trueta de Girona, Raquel Tella. Així, la pol·linosi forta a causa de les gramínies –que és la més freqüent a l'hora de provocar símptomes entre la població– encara ha de començar. «Els pacients molt al·lèrgics han començat a notar alguna cosa, però encara no tenen la clínica severa», afegeix Tella.

Els responsables de diversos CAP mantenen que, fins aquest moment, no han atès més pacients afectats per les al·lèrgies primaverals que l'habitual per aquesta època. I el servei d'urgències de l'hospital Trueta ha registrat fins i tot un volum de pacients inferior al que és habitual en aquests mesos.

Dos mesos d'espera

Actualment, la xarxa sanitària pública de la regió sanitària de Girona disposa únicament de dues al·lergòlogues que treballen al Trueta i al Güell. El circuit que segueixen els gironins que han de visitar-se per sospita d'al·lèrgies de tipus rinonasal, respiratòries i dermatològiques és: primer s'adrecen al CAP, que els deriva a l'especialista (oftalmòlegs, pneumòlegs, dermatòlegs...) i aquests, si ho creuen necessari, els deriven a l'al·lergòleg. La llista d'espera per a una primera visita amb les al·lergòlogues del Trueta és de dos mesos. L'any passat, es van atendre 1.143 primeres visites i 2.805 visites successives.

Molt prevalent

El nombre de persones que pateixen algun tipus d'al·lèrgia és cada cop més freqüent: ja afecta un 20% de la població. D'aquests, prop d'un 12% són al·lèrgics al pol·len. Tella indica que, tot i que la gran majoria dels afectats tenen símptomes de caràcter lleu, com ara rinitis, no s'han de menysprear perquè afecten molt la seva qualitat de vida. «En l'època pol·línica, estar dos mesos amb rinitis és molt molest, amb repercussions en la vida laboral i de lleure per a l'afectat», exposa. A més, aquesta especialista adverteix que el creixement d'aquesta patologia és exponencial perquè té una base genètica. «Si el pare i la mare són al·lèrgics, la probabilitat que el fill ho sigui és d'un 70% o un 80%», indica. A més, cada cop hi ha més mainada i persones grans que debuten amb al·lèrgies pol·líniques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.