Salut

salut

Els focus del mosquit tigre s'estenen cada cop més

Aquest estiu se n'ha detectat la presència a tots els municipis gironins on es controla

Les mesures preses han permès evitar-ne la proliferació

Aquest estiu estava cridat a ser el de més expansió del mosquit tigre a les comarques gironines. L'insecte s'ha anat escampant cada vegada a més municipis de Catalunya, i el fet que l'any passat s'hagués pogut acabar establint a la Selva presagiava que seria molt difícil controlar-lo. La campanya d'aquest any del Dipsalut, amb el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, ha permès detectar focus a tots els municipis en què s'han col·locat trampes. Però en la majoria dels casos s'ha aconseguit eradicar-los i evitar que s'hi estableixin definitivament. Segons explica el responsable del servei, Eduard Marquès, “el problema seria que la població de l'insecte s'anés escampant com una taca d'oli, però intentem contenir-lo i ho estem aconseguint”. Marquès s'ha mostrat optimista, ja que disposa d'un equip de 3 persones treballant en els focus que van apareixent, amb tasques com són l'aplicació de larvicides en llocs com els embornals. A més, quan es troben mosquits es fa una campanya d'informació i sensibilització pels voltants on hi ha hagut el positiu, per insistir als veïns en les mesures que han de prendre per evitar que se'n dispari la població. També hi ha tres persones dedicades a la vigilància, i dues persones fent tasques d'administració i gestió de la base de dades.

Girona ha estat l'últim cas en què s'ha demostrat que la població hi està establerta, si bé en aquest municipi les mesures de prevenció i control depenen exclusivament del consistori, ja que no es van voler adherir al conveni amb Dipsalut. Dels municipis que sí que ho van fer hi ha gairebé tots els de la Costa Brava i alguns de l'interior amb un alt risc de rebre el mosquit. A part de la Selva, a la resta de comarques no hi ha més casos en què es consideri que el mosquit tigre s'hi hagi establert, tret d'un cas concret. “El tenim a ratlla, i l'objectiu d'aquest any és evitar que s'estengui definitivament a més municipis, perquè si no haguéssim fet res ara seria arreu”, ha dit Marquès, el qual ha insistit en recomanar a la gent que no deixi aigua estancada en recipients, ja que aquest és el principal punt de reproducció de l'insecte.

LA FRASE

Si no haguéssim fet res, ara mateix el mosquit tigre estaria establert a tots els municipis, i creixent
Eduard Marquès
responsable del servei de control de mosquits de la badia de roses i el baix ter
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.