Salut

salut

Un estudi de la UdG constata el risc dels fumadors passius

S'afirma que el fum del tabac en ambients tancats arriba a valors de contaminació perillosos per a la salut

Els nivells de contaminació per fum de tabac que afecten les persones no fumadores en llocs on es permet fumar són excessius, fins i tot després de poc temps d'haver estat en contacte amb el fum. Aquests nivells arriben a valors que a l'aire lliure serien considerats perillosos per a la salut.

Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba un estudi que ha dut a terme el grup de recerca de tecnologies bioanalítiques del departament de Química de la UdG.

Aquest mateix grup havia demostrat en un estudi anterior que en l'alè dels fumadors es pot trobar una substància que serveix com a biomarcador. Aquesta substància, el 2,5-dimetilfurà, detectada en l'aire de diferents recintes, s'ha utilitzat per mesurar el que es coneix com a fum ambiental del tabac.

Prova pilot

L'estudi ha estat dirigit per Juan Manel Sánchez, amb la participació de la doctora Enriqueta Anticó, i les doctorandes Mònica Alonso i Anna Godayol. S'ha fet una prova pilot amb voluntaris no fumadors que treballen en locals on es permet fumar. Per obtenir els resultats s'han avaluat una seixantena de locals de fumadors, no fumadors i ambients exteriors. L'aplicació de la metodologia desenvolupada pel grup de la UdG ha demostrat, segons destaquen els seus responsables, que és possible detectar compostos volàtils, presents a l'aire, a nivells molt inferiors dels assolits amb les tècniques convencionals i ha permès detectar el compost d'interès fins i tot en locals on només hi havia un fumador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.