Salut

sanitat

Prop de 600 nous casos de VIH a la demarcació de Girona des de l'any 2001

Demà se celebra el dia mundial de la malaltia amb un manifest en què s'insisteix en la importància del diagnòstic precoç de la infecció

Des del gener del 2001 fins el juny d'aquest any, s'han declarat 559 casos de VIH de persones que resideixen a les comarques gironines, un 73,5% corresponent als homes i un 26,5% a les dones, segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEIS-CAT). La taxa de les persones infectades que han mort no arriba al 4%, mentre que la supervivència és del 96%. Durant els anys 2008 i 2009 s'ha registrat, a la demarcació, un augment en el nombre de persones amb VIH respecte els anys anteriors. El 2007, es va arribar a la xifra més baixa d'infectats des del 2001, amb 48 casos, el 2008 se'n van notificar 75 i el 2009, 83.

Els darrers anys, a l'àmbit de tot Catalunya, s'ha detectat un increment de la infecció per relacions sexuals no protegides entre homes i en la població nouvinguda. La transmissió per via homosexual (2001-2009) és del 54% i ja supera la transmissió heterosexual en el mateix període (34%). Els darrers anys, el nombre de casos declarats entre la població immigrant ha augmentat i ha passat del 24% el 2001 fins als 35,6% el 2009, la majoria dels quals han adquirit la infecció en el nostre entorn. El retard en el diagnòstic és més important en homes heterosexuals majors de 44 anys.

La prova i el preservatiu

Amb motiu de la commemoració, demà, del Dia Mundial de la Sida, s'ha fet públic un comunicat conjunt amb el lema Estima't. Fes-te la prova. Fes servir el preservatiu i que té com a objectiu promoure el diagnòstic precoç del VIH i prevenir-ne la infecció. També es ressalta que, no havent-hi un tractament curatiu ni cap vacuna, la prevenció continua sent l'element més eficaç contra el VIH. Es recorda que, per evitar-ne la transmissió sexual, l'ús sistemàtic i correcte del preservatiu és el més eficaç. Aquest any s'han distribuït gratuïtament 2.869.613 preservatius i s'han instal·lat 548 màquines expenedores.

LA XIFRA

73%
Són els casos de VIH
que s'han registrat entre els homes. Representen 411 dels 559 casos que s'han declarat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.