Salut

salut

Un miracle de la tecnologia per als lesionats medul·lars

Una companyia israeliana presenta a Barcelona un prototip capaç de fer que persones paraplègiques tornin a caminar

L'aparell es vendrà a l'Estat l'any que ve

šPot semblar un miracle, però és alta tecnologia. Enginyeria posada al servei dels afectats per lesions medul·lars a través d'un aparell que aconsegueix el que sembla impossible: que aquestes persones s'aixequin de la cadira de rodes, es mantinguin dretes i puguin caminar o pujar i baixar escales. La seu de la Fundació Step by Step, dedicada a la rehabilitació de lesionats medul·lars des de fa quatre anys, va ser l'escenari ahir de la presentació de Rewalk, una mena d'esquelet extern que, gràcies a un sistema de sensors i motors i a un processador, fa possible el miracle: que persones paraplègiques tornin a caminar només amb l'ajuda d'unes crosses.

La companyia israeliana Argo Medical Technologies ha desenvolupat aquest exoesquelet, que es comercialitzarà a l'Estat espanyol a partir de l'any que ve, després de dos anys de proves en una trentena de pacients als Estats Units, Israel i Itàlia. El dispositiu consta de quatre components fonamentals, començant pel més visible, una estructura articulada d'alumini que s'ajusta a la part inferior del tronc i a l'exterior de les cames. Al seu interior, uns sensors detecten el moment en què el pacient inclina el tronc cap endavant. Aquest moviment és clau, ja que és el senyal que l'usuari fa servir per indicar que vol començar a caminar.

Abans, però, el pacient haurà programat aquesta funció a través d'un control remot de la mida d'un rellotge de polsera que es col·loca al canell. Des d'aquí, pot seleccionar diferents opcions: aixecar-se, asseure's, caminar i pujar i baixar escales. La tercera peça fonamental de Rewalk és un processador ubicat en una motxilla –on també hi ha dues bateries i una tercera de recanvi amb vuit hores d'autonomia– que el pacient es penja a l'esquena. A través del processador s'activen els motors per moure l'esquelet. Per últim, unes crosses ajuden el pacient a mantenir l'equilibri mentre es desplaça.

La complexitat tecnològica de tot plegat queda superada de llarg per la senzillesa amb què un pacient ensinistrat en l'ús de l'aparell és capaç d'aixecar-se i desplaçar-se amb total autonomia. Tant la rapidesa com l'agilitat són considerables i els moviments, força naturals. Rewalk permet caminar per tot tipus de superfícies fermes, així com pujar pendents de fins a un 6% de desnivell, que és el màxim que també pot assumir una cadira de rodes.

La companyia Argo té previst introduir al mercat espanyol el gener del 2011 un primer model de Rewalk destinat a centres de rehabilitació. L' aparell es pot adaptar a diferents pacients per fer exercicis de teràpia. Més endavant, de cara a finals d'any, l'empresa llançarà al mercat un segon model, aquest cop adreçat a pacients particulars. “Es tracta d'un aparell personalitzat, més discret, estètic i lleuger, que fins i tot es pot dur per sota de la roba”, va avançar el vicepresident de Desenvolupament d'Argo, John Fritjers.

LA XIFRA

60
per cent
dels afectats per lesions medul·lars que atén la Fundació Step by Step van ser víctimes d'accidents de trànsit.

“No sento les cames, però camino”

Radi Kaiuf, un israelià que va quedar paraplègic l'any 1988 víctima dels enfrontaments bèl·lics al seu país, va ser l'encarregat ahir de fer una demostració en primícia del funcionament de Rewalk. Kaiuf es va desplaçar sense problemes i va pujar i baixar uns quants esglaons. “El més important és mantenir l'equilibri i sentir la màquina”, va explicar. Veient-lo, però, semblaria que Kaiuf torna a sentir les cames. Ell ho nega. “Tant de bo”. No obstant això, assegura que quan va veure per primer cop que allò anava de debò, que de veritat podia caminar, no s'ho podia creure. La seva filla de tres anys també l'observava fascinada. Kaiuf assegura que l'invent li ha tornat a canviar la vida.

Les claus

Un complement a la cadira de rodes

M. C

Els candidats a fer servir l'exoesquelet Rewalk són els pacients paraplègics que compleixin dos requisits principals: han de poder fer servir braços i mans per portar les crosses –tot i que no és qüestió de força, segons aclareix el vicepresident de Desenvolupament d'Argo, John Fritjers– i han de tenir una bona pressió sanguínia per ser capaços de mantenir-se drets sense marejar-se. A més, cal una densitat òssia suficient per aguantar el pes del cos, tenir la capacitat de flexionar la cama fins a 90 graus per poder pujar escales i tenir una talla d'entre 1,60 i 1,90 metres i un pes inferior als cent quilos.

L'objectiu de l'aparell Rewalk és que els lesionats medul·lars puguin fer-lo servir com a “complement a la cadira de rodes”, explica el representant d'Argo a l'Estat espanyol, Enric Ordóñez. Tot i que els preus de sortida d'aquests aparells són d'uns 100.000 euros per al model destinat als centres de recuperació i d'uns 50.000 per al personalitzat, Ordóñez assegura que es farà tot el possible perquè l'import a l'Estat espanyol sigui més baix (d'uns 60.000 i 20.000 euros, respectivament). “Hem d'intentar que siguin el màxim d'assequibles possible”, afirma.

Els beneficis de Rewalk no només es tradueixen en un augment evident de l'autonomia del pacient, sinó que la postura vertical i el moviment ajuden a alleujar molts inconvenients derivats de l'ús de la cadira de rodes, com ara problemes urinaris, respiratoris, cardiovasculars i digestius (s'ha demostrat en els pacients que l'han fet servir una millora del trànsit intestinal, per exemple). Per dominar l'ús de l'aparell calen entre 15 i 30 sessions d'ensinistrament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.