Salut

Una llei en mal moment

El president del gremi d'hostaleria de Girona diu que la prohibició ja tocava, però adverteix que arriba en plena crisi

Alguns hotelers temen que amb la nova normativa es perdi pistonada com a destinació turística

“Si la llei que entrarà en vigor el dia 2 ho hagués fet el 2006, potser hauria sobtat, però a hores d'ara tothom hi estaria adaptat. La nova normativa tocava, però no arriba en el millor moment”. Aquesta és l'opinió del president del gremi d'hostaleria de Girona, Jesús Pastor, que considera que els més afectats per la modificació de la llei del tabac seran els bars petits, aquells que, en plena crisi econòmica, van tirant perquè els clients, principalment fumadors, van a fer-hi el cafè i el cigarro, i també els restaurants, especialment els que van fer reformes arran de la llei del 2006. Alguns bars i restaurants amb terrassa han instal·lat estufes a l'aire lliure per intentar evitar la fugida dels clients fumadors. El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, sosté que tot el sector en sortirà perjudicat, sobretot pel que fa a l'atracció turística. “Som un país d'oci, i això s'hauria de tenir en compte i ser més tolerants amb els fumadors. Si els turistes opten per venir a casa nostra, és perquè aquí poden fer coses que al seu país no poden fer”, argumenta Escudero.

Els estanquers troben contradictori que si el que es persegueix és el consum del tabac es doni carta blanca a altres establiments que no són estancs per a la venda de tabac. “Menys prohibicions i més educació”, reclama el president del gremi a les comarques gironines, Jaume Gou, que no entén que aquesta llei entri en vigor en un moment de crisi.

Els locals d'oci temen denúncies per soroll

M. C

Amb l'entrada en vigor de la nova llei del tabac, els empresaris del sector de l'hostaleria i de l'oci nocturn no només temen una baixada de la facturació, tal com ja han anunciat repetidament, sinó que també han alertat del risc que augmentin les denúncies contra els establiments per problemes de soroll al carrer. Així ho manifesta el secretari general de la federació d'associacions de locals nocturns Fecasarm, Joaquim Boadas, que ahir va expressar aquest temor arran del previsible augment de persones que sortiran a fumar al carrer un cop s'apliqui la nova normativa.

“Si hi ha soroll, les denúncies no aniran contra la gent, sinó contra els locals”, va afirmar Boadas, que es va mostrar especialment preocupat pel risc de sancions i de clausura de locals, “cosa que posaria en perill la viabilitat dels negocis”. Boadas va avançar que caldrà treballar amb els ajuntaments en campanyes de conscienciació.

Pel que fa a la previsió d'una caiguda de la facturació, Boadas va rebaixar el grau de pessimisme i es va mostrar prudent fins a tenir els números dels primers quatre mesos. “Confio que les persones a qui molesta el fum vinguin més als locals i compensin la baixada de consumicions dels fumadors”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.