Salut

SALUT

Prendre's la nova llei amb humor

‘Performance' al bar Chaplin de Girona per intentar mantenir la clientela malgrat la llei del tabac

Els treballadors porten un pegat, fals, de nicotina al front i fumen cigarretes de plàstic

Ara tots els bars són espais lliures de tabac i no crec que això els faci perdre clients
Emili López
client habitual del chaplin

Arrencar un somriure als clients. Aquest és l'objectiu que persegueix el propietari del bar Chaplin, Gregori Rigau, amb la performance que ell i els altres dos treballadors de l'establiment faran aquesta setmana amb motiu de l'entrada en vigor de la nova llei del tabac, que accepten amb resignació però sense perdre el sentit de l'humor. Reben i atenen els clients amb un pegat, fals, de nicotina al front i amb una cigarreta de plàstic a la boca. Per les taules han distribuït unes cartes en què, en lloc d'oferir àpats econòmics, hi apareix una promoció de pegats perquè els fumadors no se'ls esfumin del bar. És una campanya fictícia. I no han retirat els cendrers, sinó que els han omplert de caramels i xiclets. Tot i que a les 11 del matí hi ha força moviment, el propietari explica que a primera hora del primer dia laboral de la llei tenien poqueta gent i que molts han entrat, han pres la consumició i han marxat ràpidament. Rigau diu que està “acollonit” amb les repercussions de la nova normativa. “No sé si hem tingut poca gent per la llei o bé perquè n'hi ha que estan de vacances”, diu Rigau.

En una de les taules hi ha dos exfumadors esmorzant. L'Emili i en Josep són clients habituals del Chaplin i expliquen que, tot i que fins ahir era un bar on es podia fumar, mai no van deixar d'anar-hi perquè els agrada l'establiment i “entenen” els fumadors. Al contrari del propietari de la cafeteria, no creuen que la nova llei espanti la clientela. “Amb la llei anterior sí que hi havia discriminació perquè es podia triar, però ara hi ha una única norma per a tots els establiments públics”, argumenta l'Emili. En una altra taula s'asseuen dues exfumadores. Una d'elles, la Iolanda, ha deixat de fumar perquè s'ha quedat en estat. I admet que, abans de deixar de fumar, hagués trobat nefasta la nova llei i que, en canvi, ara la troba encertada. La Mònica també hi està favor i creu que, amb aquesta mesura, l'Estat espanyol es posa al mateix lloc que la resta de països europeus en matèria antitabac. “Els primers dies pot ser que la gent s'ho agafi malament pel fet que és una decisió per decret, però la llei té molts més avantatges que no pas inconvenients”, raonen. Sense adonar-se'n un client entra per la porta amb la cigarreta a la boca i la primera reacció dels treballadors i clients que el veuen és la d'avisar-lo de forma simpàtica. Ell també reacciona bé, riu i recula per apagar la cigarreta al cendrer que hi ha a l'entrada del bar. La que no està gens conforme amb la nova llei és una de les treballadores del local. És fumadora i creu que, abans d'aplicar una normativa que fins i tot prohibeix el tabac en determinats llocs de l'aire lliure, s'haurien d'arreglar altres problemes, com el de la pol·lució provocada pels gasos dels cotxes. “Per què no obliguen que tots els cotxes siguin elèctrics?”, es pregunta indignada. Paradoxalment, el propietari del Chaplin acaba confessant que ell, fumador, porta un pegat de nicotina de veritat i que aprofitarà la nova norma per intentar deixar el tabac.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.