Salut

salut

Vuit de cada deu locals compleix la nova llei del tabac

A les comarques gironines s'han fet 294 inspeccions i s'han detectat irregularitats en 45 espais, la major part de les quals són per una mala senyalització

A la demarcació de Girona s'han presentat dues denúncies

Tres setmanes després de l'entrada en vigor de la nova llei del tabac, el grau de compliment als establiments de restauració i d'oci és força elevat, segons revelen els resultats de les inspeccions. Les dades que ahir va fer públiques el Departament de Salut sobre inspeccions dutes a terme durant les dues primeres setmanes d'aplicació de la norma, revelen que menys del 20% dels locals presentaven irregularitats. A més, la incorrecció més freqüent (17% dels casos) tenia a veure amb problemes amb la retolació referent a la prohibició de fumar, mentre que només en el 0,6% dels casos es va veure gent fumant al local. Els inspectors també van detectar problemes amb les màquines expenedores de tabac en el 0,6% dels casos.

En total, es van fer 2.002 inspeccions a establiments durant els primers quinze dies d'aplicació de la llei. A la regió sanitària de Girona es van dur a terme inspeccions en 294 locals i es van trobar irregularitats en 45. En una quarantena d'aquests espais, les irregularitats detectades tenien a veure amb una mala senyalització. En cap de les inspeccions dutes a terme a locals gironins es va trobar gent fumant.

Les regions sanitàries de Barcelona –que no inclou la ciutat de Barcelona– i Lleida van concentrar la majoria d'accions (450 i 561, respectivament). Proporcionalment, on més incompliments relacionats amb consum de tabac en espais tancats es van detectar va ser a les regions sanitàries de Tarragona, Terres del'Ebre, Catalunya Central i Lleida.

D'altra banda, durant el mateix període, la direcció general de Salut Pública del Departament de Salut ha rebut només 23 denúncies de ciutadans particulars sobre incompliments de la legislació antitabac. Dues d'aquestes denúncies es van fer efectives a la demarcació de Girona. Aquestes denúncies es poden tramitar a través de diferents registres de l'administració i després són remeses al Departament de Salut.

El Departament de Salut calcula que la nova llei antitabac contribuirà a evitar prop de 800 morts, que són les que es produeixen cada any a causa del tabaquisme passiu.

LES XIFRES

294
locals gironins
han estat inspeccionats per veure si compleixen la llei. Representen el 15% de tots els inspeccionats.
23
denúncies
han presentat els ciutadans a Salut Pública. Dues s'han presentat a la demarcació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.