Salut

SALUT

Al pic de les al·lèrgies

Aquesta darrera setmana s'han disparat els nivells de pol·len i hi ha molta quantitat acumulada a l'aire

La xarxa d'aerobiologia de Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona mesura els nivells per fer una previsió de les al·lèrgies

Són els que es troben ara al capdavant de la llista

El pol·len és el segonde la llista a causar més al·lèrgies, després dels àcars de la pols

La primavera la sang altera. Ho diu la veu popular i també les estadístiques. Algunes afeccions empitjoren o augmenten durant aquesta època de l'any, com és el cas de les malalties al·lèrgiques motivades pel pol·len. Aquesta darrera setmana s'han disparat els nivells i això fa que es puguin produir més reaccions al·lèrgiques, segons destaca la investigadora Jordina Belmonte, coordinadora de la xarxa d'aerobiologia de Catalunya, que depèn de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La xarxa d'aerobiologia de Catalunya mesura els nivells de pól·lens i espores al·lergògenes i, pel que fa a la setmana del 28 de març al 3 d'abril, s'ha detectat un pic. “Aquest any hi ha moltes plantes que han retardat la pol·linització i altres que l'han avançat i això fa que actualment hi hagi molta diversitat de pól·lens i quantitat acumulada a l'aire. Això fa que persones que són al·lèrgiques a substàncies diferents puguin tenir problemes alhora”, indica Belmonte.

Nivells elevats

Els nivells més elevats de pol·len (que van del zero al quatre) els han tingut aquesta setmana a Girona els xiprers, els plàtans i el pi, segons es pot comprovar a la plana web de la xarxa d'aerobiologia de Catalunya. La pol·linització dels xiprers s'ha allargat més del compte i és l'època de la pol·linització del plàtan, per la qual cosa es recomana que les persones al·lèrgiques a aquesta substància s'allunyin aquests dies d'espais com pot ser la Devesa de Girona. Pel que fa al pi, que també té ara un nivell alt, afecta un volum menor de persones.

La llista

Al capdavant de la llista en producció de reaccions al·lèrgiques hi ha la parietària, les gramínies i l'olivera. A la llista també figuren l'auró, l'avellaner, el bedoll, les crucíferes, el freixe, el melcoratge, les moreres, l'om, el plantatge, el pollancre, el salze i el vern, a més de dos fongs: l'alternària i el cladospori.

La Universitat Autònoma de Barcelona té instal·lat un captador de pol·len al terrat de la seu de l'Institut Català de la Salut, al carrer Santa Clara de Girona, des d'on es recullen els grans de pol·len i les espores de fons que hi ha a l'atmosfera i a partir d'aquests mesuraments es pot fer una previsió de les al·lèrgies que hi haurà. També mesura els nivells des de captadors a Lleida, Vielha, Manresa, Bellaterra, Roquetes-Tortosa, Tarragona i Barcelona. Els nivells van des del zero fins al quatre. En el cas del xiprers, plàtans i pi s'han situat a nivell quatre aquests darrers dies a les comarques gironines.

El pol·len és el segon element que causa més al·lèrgies a la població, després dels àcars de la pols i cada primavera es disparen les visites mèdiques motivades per aquest problema. Hi ha persones amb al·lèrgies al pol·len durant altres èpoques de l'any, però és a la primavera quan hi ha més pol·linització de plantes diverses i per aquest motiu l'època més típica per veure's afectat per un d'aquests problemes. Les darreres pluges han fet que els nivells de pol·len d'ara siguin alts i per aquest motiu es recomana precaució davant d'espais amb plantes determinades, en cas que una persona sàpiga que li poden causar al·lèrgia.

Visites mèdiques

Es calcula que aproximadament el 20% de la població és al·lèrgica a substàncies de diferents tipus. A les comarques gironines només hi ha dos al·lergòlegs, tot i que des del Departament de Salut es destaca que molts d'aquests problemes poden ser tractats pels metges de capçalera o per altres especialistes. En el cas dels al·lergòlegs, tracten les patologies més severes.

Segons informa la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica, els símptomes al·lèrgics varien segons l'òrgan afectat per la reacció. Si afecten els ulls i el nas es produeix una conjuntivitis i una rinitis, amb molèsties com llagrimeig, picor d'ulls i nas, esternuts, mucositat i nas tapat. Si la reacció es produeix en el bronqui, es pot produir asma bronquial, amb tos, xiulets i ofec. A la pell es produeixen urticàries. Si afecta tot l'organisme, es pot desenvolupar una reacció més greu.

L'element més important en el diagnòstic d'una al·lèrgia és la història clínica i els mètodes que més s'utilitzen de detecció són les proves cutànies, les de provocació i les de laboratori. Les substàncies que poden desenvolupar una resposta de tipus al·lèrgic a l'organisme s'anomenen al·lergens. Aquests al·lergens, generalment, entren a l'organisme per les vies respiratòries. Els pól·lens, àcars de la pols domèstica, fongs i epiteli d'animals són els principals responsables de les al·lèrgies respiratòries. Els al·lergens també poden entrar a la circulació sanguínia per mitjà de la ingesta d'aliments. Entre els al·lergens alimentaris més freqüents hi ha la llet de vaca, l'ou, els fruits secs, mariscos, peixos i alguns vegetals i fruites. Per mitjà del contacte amb la pell, produeixen al·lèrgies els metalls, els cosmètics, les plantes i els fàrmacs tòpics, entre altres. La injecció d'un verí d'insecte i l'administració d'un fàrmac constitueixen altres causes freqüents d'al·lèrgia.

2
El nivell
de la parietària, que equival a un nivell mitjà de pol·linització.
1
El nivell
de pol·linització de les gramínies, ara baix.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.