Salut

Els primers fàrmacs monodosi sortiran de la demarcació

El centre logístic del grup Ferrer, a Sant Feliu de Buixalleu, començarà a distribuir 5 milions d'unitats de paracetamol i ibuprofèn

La ministra Pajín diu que la nova presentació busca l'eficiència i la racionalització

És una mesura de coresponsabilització dels ciutadans
LEIRE PAJÍN
ministra de sanitat

El centre de distribució del grup Ferrer, a Sant Feliu de Buixalleu, té preparades 5 milions d'unitats de medicaments perquè aquesta mateixa setmana surtin cap a les empreses majoristes i d'aquí arribin, al cap d'uns dies, a les oficines de farmàcies. Els primers medicaments que es podran trobar a les farmàcies amb aquest tipus de presentació serà el paracetamol i l'ibuprofèn. La ministra de Sanitat, Leire Pajín, que ahir va visitar les instal·lacions de Ferrer a Sant Feliu de Buixalleu, va manifestar que les dosi individuals són “una mesura clara d'eficiència, de racionalització i de coresponsabilització dels ciutadans a l'hora d'utilitzar el sistema nacional de salut”. “L'objectiu és que els metges prescriguin la quantitat exacta de medicaments que necessiti el pacient, que el ciutadà no acumuli una excessiva quantitat de medicaments que no necessita a casa, i també posar de manifest un compromís de sostenibilitat mediambiental”, va afegir. Pajín va indicar que la idea és que de manera progressiva aquest nova presentació s'ampliï a altres medicaments d'ús massiu, com per exemple l'omeprazole (per a l'acidesa d'estómac). I també continuar treballant en una línia complementària a la de les monodosi: la fabricació d'envasos, principalment d'antibiòtics, que continguin el nombre exacte de píndoles que prescrigui el metge. La ministra va subratllar que la venda de fàrmacs en envasos individuals és una mesura d'estalvi en la despesa farmacèutica.

El paracetamol es podrà comprar en monodosi d'1 gram i de 650 mil·ligrams i l'ibuprofèn, en monodosi de i 600 mil·ligrams i de 400 mil·ligrams. El director logístic del centre de Ferrer a Sant Feliu de Buixalleu, Marc Morral, va explicar ahir que seran els metges els que, a partir de la informació de què disposen, valorarà si el medicament que ha de prescriure és millor, des d'un punta de vista d'estalvi econòmic, prescriure'l en monodosi o en les caixes tradicionals.

El grup Ferrer, que té tres centres de producció a Catalunya –Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Papiol– fa vuit mesos que va obrir aquesta nova planta de distribució a Sant Feliu de Buixalleu. El grup Ferrer ha invertit 20,5 milions d'euros en les instal·lacions, de 13.800 m². El centre és pioner en la distribució de medicaments en envasos individuals, aprovada recentment pel Ministeri de Sanitat. Durant la visita, Pajín va estar acompanyada per alts càrrecs de l'empresa.

Un centre pràcticament automatitzat

La ministra de Sanitat va subratllar que la venda dels medicaments en monodosi suposa un salt qualitatiu i quantitatiu en la política de l'ús racional dels medicaments. Un altre aspecte important és que redueix e el cost del tractament en urgències per automedicació, que es calcula que suposa el 20% del total de urgències mèdiques. Amb aquesta mesura també es vol prevenir la possible venda il·legal de medicaments sobrants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.