Salut

sanitat

El Col·legi d'Infermers crea un observatori per recollir denúncies d'usuaris

Aquesta eina es va activar ahir i s'ha obert als usuaris i als treballadors

Asseguren que la precarietat laboral s'agreujarà amb les noves retallades

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona va posar en marxa ahir un observatori a través del qual els usuaris i els treballadors podran transmetre les seves queixes davant la imminent retallada de què serà objecte el sector. “Els ciutadans poden explicar-nos si la qualitat del servei s'ha reduït i el treballadors ens informaran de les mancances que poden patir”, apuntava la presidenta del col·legi, Ana María Pedraza, en la presentació de l'eina. Les queixes es poden presentar a la seu del col·legi de Tarragona, a través de la seva pàgina web o bé per telèfon. Pedraza deia que es desconeix com afectarà la retallada prevista en sanitat en el col·lectiu d'infermers i no serà fins d'aquí a un màxim de deu dies que es concretarà, segons la directora d'infermeria del Departament de Salut, Marisa Ridao.

Actualment, a la demarcació de Tarragona hi treballen més 3.700 infermers i infermeres, una xifra que tant Pedraza com el vicepresident del col·legi, Miquel Oliveres, temen que es redueixi considerablement quan es comenci a fer la retallada. Pedraza, però, va explicar que les reduccions de pressupost “a les infermeres i infermers del país no els vénen pas de nou”. “Ja fa temps que el sector pateix unes condicions límit”, deia la presidenta, que lamentava que mentre a la majoria dels països europeus la taxa d'infermeria és de 8,3 professionals per cada 1.000 habitants, a Catalunya aquesta xifra se situa en el 5,2 i a la demarcació de Tarragona, en el 4,7.

Segons Oliveres, en els últims anys aquestes xifres s'han traduït en una “sobrecàrrega de treball” dels professionals d'infermeria. “Existeix una precarietat laboral que s'agreujarà encara més amb les noves retallades”, va lamentar Oliveres, que es va mostrar “absolutament en desacord” amb la reducció del pressupost que planteja el departament.

En vista d'aquest posicionament, Marisa Ridao, que aquest dimecres es va reunir amb els responsables del sector de la infermeria de la demarcació, va recordar les paraules del conseller de Salut, Boi Ruiz, sobre l'anomenada línia vermella “que marca el límit de la retallada i és la garantia d'una assistència de qualitat”. La directora d'infermeria va reconèixer que les llistes d'espera s'allargaran, però va assegurar que “es garantirà la seguretat i la qualitat de l'atenció als malalts”.

Els presidents dels quatre col·legis d'infermers de Catalunya també han creat un gabinet de crisi a través del qual transmetran les denúncies al govern.

LA XIFRA

4,7
infermers
per cada 1.000 habitants de Tarragona. A Europa i Catalunya la ràtio és de 8,3 i 5,2, respectivament.

LA XIFRA

10
dies
és el termini màxim en què es donaran a conèixer les retallades al col·lectiu de la infermeria.

Protesta amb tisores al Pius Hospital de Valls

Els treballadors del Pius Hospital de Valls van mobilitzar-se ahir al migdia davant la porta principal del centre sanitari. Ho van fer amb pancartes, però també amb un munt de tisores escampades a terra com a element simbòlic de la retallada pressupostària que el govern català pensa aplicar a la sanitat pública. Els diferents sindicats representats en el comitè d'empresa –CCOO, CGT i MC– van lliurar al públic i als mitjans de comunicació una nota informativa en què expressen el seu malestar pel que consideren “un atac directe a la qualitat dels serveis com a pilar fonamental de l'estat del benestar”. Els professionals del Pius Hospital consideren que el “drama real” de la reducció del pressupost serà la pèrdua de llocs de treball, l'empitjorament de les condicions laborals (reduccions de salari i excés de càrrega de feina), pèrdua de qualitat assistencial, més llistes d'espera i la degradació dels serveis sanitaris. El comitè d'empresa del Pius Hospital adverteix que aquest panorama afavoreix una via cap a la privatització dels serveis públics. Els sindicats conviden els ciutadans i els professionals de la sanitat a la manifestació del dia 27 d'abril, a Valls.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.