Salut

Salut

Protesta massiva a Girona contra la tisorada sanitària

Unes 1.500 persones es manifesten sota la pluja per intentar aturar la retallada pressupostària anunciada

S'alerta del “traumatisme” que podria comportar i dels perjudicis per als usuaris

“Estic en crisi, no et pots posar malalt”. Aquest era un dels rètols que presidia la manifestació que el conjunt de sindicats de la sanitat pública va convocar ahir Girona. La resposta va ser massiva. La que havia de ser una concentració davant la seu de la Generalitat es va convertir en un recorregut per carrers de la ciutat i en una àmplia protesta que va durar prop d'una hora, amb tambors, xiulets i crits contra la tisorada que es prepara, que ja ha començat a tenir alguns efectes en alguns centres sanitaris, segons van destacar alguns dels assistents. La pluja no va deslluir la manifestació. Alguns comentaven que el xàfec podia ser un avís de la tempesta que pot caure si no es recondueix la situació i el “traumatisme” que podria suposar la retallada. Els escriptors Maria Mercè Roca i Josep Maria Fonalleras van pronunciar un discurs quan va acabar la manifestació.

Entre els manifestants, destacaven el personal sanitari de centres hospitalaris i de l'atenció primària, que es podia distingir per la indumentària de bata blanca. S'hi van sumar, però, molts ciutadans i representants polítics de diversos partits. “Estem molt cremats”, asseguraven unes infermeres de l'hospital Josep Trueta. “La gent s'haurà de portar al final la tovallola i el menjar de casa”, comentaven un altre grup d'infermeres, en aquest cas de l'hospital de Palamós.

Amb el lema No al desmantellament de la sanitat pública, es va repartir un manifest en què s'alertava dels perjudicis que podria comportar la tisorada. “Amb crisi o sense crisi, la disminució prevista del pressupost sanitari és del tot injustificada perquè Catalunya és lluny de dedicar el percentatge que li correspon pel seu nivell de desenvolupament amb relació a la mitjana de la Unió Europea. Per molt que calguin retallades en el pressupost, no s'han de produir en la sanitat, sinó en altres partides”, es llegia al manifest.

Els representants del personal de la sanitat pública de la Regió Sanitària de Girona exigeixen al govern qua aturi de manera immediata les mesures del pla de xoc que afecten de manera directa l'assistència sanitària “tan lloada internacionalment” i que es mantingui el pressupost del Departament de Salut pel 2011. “Si el nostre model social fos destruït, els ciutadans viurien conseqüències molt greus, ja que perdrien una sèrie de drets conquerits i patirien la falta de resposta adequada dels serveis de primera necessitat”, es remarca en l'escrit de CCOO, CATAC-CTS, SATSE, Metges de Catalunya, USAE i UGT.

LES FRASES

Lluitem i som aquí per certificar que ho fem per drets imprescindibles i irrenunciables
Josep Maria Fonalleras
ESCRIPTOR
Amb crisi o sense crisi, la disminució prevista del pressupost sanitari és totalment injustificada
Representants sindicals
Són unes retallades que perjudiquen els pacients i també perjudiquen el personal sanitari
Maria Mercè Roca
ESCRIPTORA

Tancada de la junta de personal del Josep Trueta

Després de participar en la manifestació, la junta de personal de l'hospital Josep Trueta de Girona va optar per iniciar una tancada al centre després d'una reunió que va mantenir amb la gerència i en la qual no van obtenir cap solució immediata per al tema de la supressió de l'encavalcament de torns, que podria representar la pèrdua de quinze llocs de treball eventuals. La junta de personal es va instal·lar a l'entrada de l'hospital amb tendes de campanya. El concepte de l'encavalcament de torns es refereix a l'allargament de la jornada laboral que fa el personal assistencial (infermeres i zeladors) per intercanviar informació sobre els pacients abans de començar el torn i quan l'acaba.

Durant la manifestació es va anunciar que es convocaran protestes setmanals als centres sanitaris per protestar per les retallades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.