Salut

salut

Una ordre ministerial podria forçar la jubilació de molts metges gironins

A partir de l'1 de juliol, els facultatius que es jubilin hauran de triar entre cobrar la pensió de la Seguretat Social o bé continuar treballant en el sector privat

Molts metges gironins que treballen alhora en el sector públic i en el privat i que són a les portes de la jubilació podrien accelerar aquest tràmit arran de la recent publicació d'una ordre ministerial en què es declara incompatible que els professionals lliures que cobrin la pensió de jubilació de la Seguretat Social continuïn treballant en el sector privat. L'ordre, que es va publicar el 26 de maig en el BOE i que entrarà en vigor l'1 de juliol, afecta sobretot metges, advocats i arquitectes.

Des que es va saber que hi havia l'ordre, regna una gran confusió entre la classe mèdica gironina, i especialment entre aquells facultatius que estan en la franja dels 60 als 65 anys i que treballen alhora en el sector públic i en el privat. Segons dades del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), actualment hi ha uns 200 col·legiats que tenen l'edat esmentada, tot i que es desconeix quants d'aquests treballen per a tots dos sectors. Ja fa dies que el Col·legi de Metges de Girona rep diàriament moltes consultes sobre aquest tema i, ara per ara, es recomana als col·legiats que s'adrecin a Tresoreria de l'Instituto Nacional de la Seguridad Social de Girona per saber la història laboral de cada metge i que, davant del dubte, comencin a fer els tràmits per jubilar-se abans que entri en vigor la llei. El president del COMG, Benjamí Pallarès, va subratllar que els metges que, un cop jubilats del sector públic, cobren la pensió i a més continuen actius en centres o consultes privades “no són uns privilegiats”, sinó que ho poden fer perquè durant la seva vida laboral han estat cotitzant doblement: a la Seguretat Social i en una mútua de previsió social. També va advertir de les conseqüències que l'aplicació d'aquesta ordre tindrà ara sobre el sistema públic de sanitat, castigat per les retallades, si els metges que s'acosten a l'edat de jubilar-se ho fan. “No s'ha de perdre de vista que, a la demarcació, un de cada tres persones té contractada una assegurança mèdica, en un sector que compleix una funció important perquè descarrega de feina el sector públic”, va raonar.

LA XIFRA

200
És el nombre de metges gironins
que tenen entre 60 i 65 i als quals els podria afectar l'ordre ministerial.

“Tenim les mans lligades”

El president del COMG, Benjamí Pallarès, va expressar la seva impotència davant d'una ordre d'obligat compliment, que no ha passat ni pel Congrés dels Diputats i que els ha agafat completament de sorpresa. Amb tot, va indicar que, seguint els passos de l'Organització Mèdica Col·legial, d'àmbit estatal, que ha presentat un recurs en contra de l'ordre ministerial, el Col·legi de Metges de Girona estaria disposat a donar suport a la presentació d'un recurs del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que agrupa els quatre col·legis de metges catalans. Amb tot, Pallarès té clar que els recursos trigaran molt de temps a resoldre's i que ara com ara “tenen les mans lligades”. El COMG té previst fer per a la setmana que ve una assemblea informativa per als col·legiats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.