Salut

La Junta del Joan XXIII vol explicacions de la direcció Casserolada a la plaça de la Font

L'assemblea acusa la direcció del Joan XXIII de reconduir els pacients pendents l'operacions als centres privats

Editaran fullets explicatius per informar els usuaris de les pràctiques

L'assemblea de treballadors de l'hospital Joan XXIII va acordar ahir editar fullets explicatius que repartiran entre els usuaris per “informar l'opinió pública que les mobilitzacions no es fan per un problema laboral”. En aquest sentit, van exposar que la direcció no ha convocat la junta de personal per informar sobre els canvis que s'han produït o que s'implantaran a curt termini. Així, van explicar que s'han tancat quatre llits d'intermedis, s'introduiran canvis en l'organització i en la direcció, i es modificaran horaris de torns, com és el cas de les guàrdies.

L'assemblea va posar l'accent en l'exemple que considera més greu, que consisteix a “pressionar els pacients perquè s'operin en centres privats”, van alertar. La consulta telefònica que es fa des del centre a les persones pendents d'una intervenció és la següent: “L'operació no es pot fer en la data fixada, vol continuar en la llista d'espera?”. Una actuació que consideren inacceptable i que, segons van dir, “té noms i cognoms, els de Garcia Prieto i Dolça Cortasa”.

Tensió reconduïda

La tensió es va instal·lar per un moment a l'assemblea de treballadors del Joan XXIII. La situació es va reconduir pel bé de l'objectiu de la mobilització. Part de l'assemblea va retreure als sindicats de la junta de personal que es van desvincular de la tancada setmanal –Metges de Catalunya, CCOO, Satse, UGT i CATAC-CTS– que desautoritzessin i, per tant, deixessin en fals l'acord pres en assemblea dimecres passat amb relació a l'acció de força conjunta que suposava el tancament a l'accés de l'hospital, que només va seguir la CGT, en solitari. “L'acord de l'assemblea, per què no es respecta?”, els van etzibar. “Sou els representants sindicals, però això és l'assemblea”, els van dir, en referència que hi ha uns límits que no es poden traspassar. La CGT va anunciar que mantindrà les tancades de 24 hores que farà des de les dues del migdia de dimarts fins a l'assemblea setmanal del dimecres (14 h).

En l'assemblea vinent s'adoptarà el sistema dels treballadors de l'hospital de la Cinta, a Tortosa, on les mobilitzacions es fan temàtiques. Hi assistiran amb paraigües per aguantar el xàfec i donar més visibilitat a la protesta.


Els indignats i la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Serveis Públics van convocar ahir una casserolada. Els dos moviments han coordinat les activitats informatives. Demà han convidat l'economista Joan Junyent a fer una conferència a la plaça de la Font (20 h) i han elaborat el calendari de xerrades que portaran als barris (19 h): La Floresta, dia 9; Torreforta, dia 10; plaça dels Carros, dia 14; Sant Salvador, dia 15; Sant Pere i Sant Pau, dia 16, i Bonavista, dia 17. El calendari acaba amb una manifestació unitària diumenge, dia 19.

Salut retalla 45 llocs de treball a l'hospital de Tortosa

La junta de personal de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa va alertar ahir que dels 83 contractes temporals que acaben aquest mes de juny, n'hi ha 45 que no es renovaran. Així, la retallada afectarà 3 facultatius, 19 infermeres, 5 auxiliars, 7 zeladors, 10 administratius i 1 treballador de serveis generals. I pel que fa als 38 contractes que sí es mantindran, no se sap durant quant de temps. “Cada dia som menys gent a la concentració de protesta, però és que cada vegada som menys treballadors”, va explicar la portaveu de la junta de personal de l'hospital de Tortosa, Cinta Sarroca. Com cada dimecres, una setantena de treballadors de l'hospital es van concentrar durant mitja hora a la porta del centre, molts d'ells amb paraigua, per rebutjar la retallada de personal a l'hospital i als centres d'atenció primària. “El govern parla d'una retallada del 6,5% en Salut, no entenem per què a l'hospital de referència de les Terres de l'Ebre es retalla un 9,2%”, va dir Sarroca, que reclama al govern de la Generalitat que faci marxa enrere i mantingui aquests llocs de treball. “Aquí ens estan retallant més del que diu Mas, ens estan enganyant”, va denunciar la portaveu de la junta de personal del centre hospitalari. Dimecres els treballadors de l'hospital es tornaran a concentrar al matí a la porta del centre, i a la tarda es manifestaran conjuntament amb els centres educatius a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa, a partir de dos quarts de set.

L.M.

La retallada en salut al Camp serà del 7,5%

El document base dels pressupostos de la Generalitat per al 2011 inclou una retallada “del 7,47% en sanitat al Camp de Tarragona”, com remarcava ahir el delegat del govern, Joaquim Nin, després que s'hagués especulat amb xifres de prop d'un 10% o superiors. Al final, el govern reservarà una partida de 634 milions, uns 50 menys que l'any passat, que ho inclou tot: els sous, les despeses de manteniment i funcionament, la despesa farmacèutica –que es vol reduir receptant dosis més petites– i els contractes programa de l'Institut Català de la Salut amb els centres concertats, a més de les inversions en si, que pujaran a uns 14,5 milions (un 18% menys que els 17,85 del 2010). Ara que ja es té la xifra global exacta, i després d'haver parlat amb els agents sanitaris del territori, Nin explicava que caldrà detallar “centre per centre” l'impacte exacte de la retallada. En aquest sentit, avançava que s'ha convocat tots els estaments implicats a dues noves reunions de la Taula de la Salut, el 8 i el 15 de juny, en què ja es podran concretar els serveis i centres afectats.

En el mateix sentit, el director del serveis de Salut al Camp, Josep Mercadé, explicava que enguany no es podrà començar el centre d'alta resolució de Campclar, si bé confirmava que “com que ja hi havia un projecte fet, sí que es podrà posar a licitació”, amb la idea d'incloure els treballs en el pressupost de l'any vinent. No serà el mateix cas de les consultes externes de l'hospital Joan XXIII de Tarragona, que “no tenen projecte fet, a més que s'està fent una anàlisi del pla director per veure si això és el que més convé”. Nin, a banda, destacava ahir que el capítol d'ensenyament es reduirà un 6,4% respecte al 2010.

ò.p.j.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.