Salut

sanitat

La CGT denuncia que els quiròfans tancats seran utilitzats per les mútues

El sindicat lamenta que al Pius de Valls ja hi ha operacions programades la setmana vinent, i que la incidència de la retallada no disminueix al Joan XXIII

El projecte de llei òmnibus que prepara el govern, que entre altres coses pretén obrir a l'activitat privada els centres sanitaris públics, es començarà a aplicar ja al Camp de Tarragona. Així ho va denunciar ahir, si més no, Marisa Cañón, del sindicat CGT, que assegura que “la setmana vinent ja hi ha reserves de sales d'operacions programades amb mútues al Pius Hospital de Valls”, on a l'estiu ja només queda un quiròfan obert al públic, per a les urgències. “Dels únics 47 llits que queden –dilluns mateix se'n van tancar 20 de cirurgia, fins al 30 d'octubre– alguns encara seran per a clients privats”, lamenta Cañón, que, a més, denuncia que la privatització de serveis es podria obrir a les consultes externes, en detriment de la Seguretat Social. L'entrada de les mútues als quiròfans, de fet, creuen que es podria estendre aviat al Joan XXIII de Tarragona, on des de l'1 de maig s'ha suprimit tota l'activitat quirúrgica de tarda (excepte urgències) i ha tancat un dels set quiròfans del matí. A més, entre el juliol i el setembre s'hi suprimirà la cirurgia major ambulatòria, que no requereix hospitalització.

Menor retallada?

La CGT lamenta a més que la minva en la retallada final del pressupost de sanitat a la regió —del 10% o el 16% amb què s'especulava al 7,5% inclòs finalment en el document oficial– no suposarà una menor afectació en els serveis assistencials. “Les xifres macro no s'han traduït en micro: tanquen els mateixos llits, fan la mateixa gent fora, però no s'ha retallat ni un cap intermedi... Llavors on és la millora?”, es preguntava Agustí Aragonès. Segons el sindicat, de fet, al Joan XXIII des de l'1 de maig ja només hi queden 307 llits oberts, un 13% menys que el 2010. A més –a diferència del Pius, on seguiran almenys fins a l'octubre– segueixen tement pels 136 treballadors eventuals que acaben contracte el 30 de juny. “No en sabem res, suposem que els faran fora; el Joan XXIII és l'hospital de referència i serà el més castigat”, clama Aragonès. La CGT, que des d'ahir al migdia convoca una altra tancada de 24 hores a l'hospital amb una quarantena de treballadors que hi han fet nit, es reunirà avui amb altres sindicats per mirar de concertar noves accions conjuntes, com la que hi ha prevista el 19 de juny, si bé no descarta anar més enllà amb accions en solitari.

LA XIFRA

1.742
operacions
, incloses les de cirurgia menor, es preveuen enguany al Joan XXIII, un 16% menys que les 2.133 del 2010.

Menor incidència als concertats

Les retallades també afectaran, tot i que menys, centres que no són de l'ICS com el de Sant Joan de Reus, on com a mínim no es cobriran vacances, o el de Santa Tecla. Aquí, com el 2010, tancaran 36 llits de la quarta i la cinquena planta (cirurgia) tot l'estiu a partir del 18 de juny. A més, enguany també es tancaran els 18 de la tercera, de medicina interna. Tampoc es cobreixen baixes, i hi ha restriccions al servei de cuina, roba i admissió de cap de setmana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.