Salut

salut

Els metges alerten del risc de reduir urgències als CAP

Els professionals temen que el tancament de punts d'atenció limiti l'accessibilitat al servei en algunes zones

La mesura generarà més pressió als centres que quedin oberts i als hospitals

La decisió del Departament de Salut de reduir a gairebé la meitat els dispositius que ofereixen atenció urgent als centres d'atenció primària (CAP) ha estat rebuda amb desconfiança per part del col·lectiu mèdic, especialment entre els metges de família. Segons el vicepresident de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Jordi Daniel, aquesta nova retallada de serveis “suposa una pèrdua important de qualitat, ja que anirà en detriment de l'accessibilitat als serveis per part de tots els ciutadans”.

En qualsevol cas, si la retallada és inevitable, des de la Camfic consideren que, abans de tancar un dispositiu, s'ha d'analitzar la situació de cada centre i s'han de tenir en compte factors com ara el volum i el tipus de població que s'hi atén, la situació geogràfica (i quins altres dispositius hi ha a prop) o si hi ha canvis demogràfics significatius a la zona, per exemple, durant l'estiu.

Salut ja ha anunciat que al llarg d'aquest any, es tancaran 17 dels 185 punts d'atenció urgent de primària que existeixen actualment. A més, 73 dispositius en veuran reduït l'horari d'atenció urgent (la majoria deixaran d'atendre a les nits) i en 24 punts més, la presència física de metge i infermera se substituirà per la localització telefònica.

A banda de minvar l'accessibilitat als serveis –especialment en àrees no urbanes–, un altre dels riscos que podria suposar el tancament de punts d'atenció urgent és, segons els metges, la sobresaturació de la resta de centres que seguiran en servei i que hauran d'assumir més demanda. Els metges també alerten que part d'aquesta demanda assistencial es podria traslladar a les urgències dels hospitals. Aquest és un dels temors que expressen des del sindicat Metges de Catalunya (MC), especialment en un moment en què les plantilles als hospitals també s'han reduït.

Les urgències dels centres d'atenció primària són ateses, normalment, per metges i infermeres adscrits als centres que realitzen guàrdies de nit o en dies festius. La supressió d'aquest servei suposarà també que molts professionals deixin de percebre uns complements que, en alguns casos, suposen el 40% del sou. En zones més urbanes, moltes guàrdies es cobreixen amb personal eventual.

LA XIFRA

185
punts d'atenció urgent funcionen actualment. Aquest any se'n tancaran 17 i es reduirà l'horari de 73.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.