Salut

El Ripollès i la Selva es mouen pel tancament d'urgències

A Arbúcies es van concentrar prop de sis-centes persones per protestar pel fet que deixi de funcionar el servei d'urgències les nits i els caps de setmana

Ahir la protesta es va fer davant del CAP de Ripoll

Les retallades sanitàries s'han convertit en el segon motiu de mobilitzacions a la comarca de la Selva, després de l'eterna demanda de desdoblament de l'N-II. L'anunci de la Generalitat de suspendre els serveis d'urgències a la nit i els caps de setmana als centres d'atenció primària dels pobles de l'interior no ha estat, precisament, ben rebut.

Dimecres mateix, prop de sis-centes persones van sortir al carrer a Arbúcies responent a la crida que es va fer des del mateix Ajuntament per protestar pel tancament dels serveis sanitaris de nit i caps de setmana.

De fet, per a la comarca de la Selva, per la seva heterogeneïtat i diversitat territorial, aquesta retallada sanitària suposa crear un sol punt d'atenció continuada a Santa Coloma de Farners. Si bé en comarques més petites com pot ser el Gironès, aquest sistema es pot qualificar de racional, per a comarques com ara la Selva és molt diferent. No és el mateix anar a un servei d'urgències de Celrà a Girona que de Breda, Sant Hilari o Hostalric a Santa Coloma de Farners. I de fet així ho veuen també des d'Arbúcies, Anglès, Riells i Breda, on ja s'han organitzat per iniciar accions contra aquesta retallada sanitària.

El centre de la indignació, dimecres, es va concentrar a Arbúcies, on hi van ser presents, entre els prop de sis-cents assistents, representants del col·lectiu Dones de Breda, de la Plataforma per la Defensa del Servei d'Urgències dels CAP i els mateixos alcalde i regidor de Salut de l'Ajuntament d'Arbúcies.

La dimensió del problema es fa patent amb les dades. Un sol centre, el de Santa Coloma de Farners, haurà de cobrir el servei d'urgències d'Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Breda, Hostalric, Santa Coloma de Farners, Vilobí d'Onyar, Sils, Vidreres i Anglès, en una àrea de més de 663 quilòmetres quadrats i amb una població censada de 32.000 persones, i més de 40.000 en temporada d'estiu. A banda, s'argumenta que es tracta d'una zona amb fortes glaçades a l'hivern, amb moltes cases aïllades i amb un envelliment contrastat de la població a tota la Selva interior.

Suport polític

De moment, l'única formació política, a banda dels alcaldes independents d'Anglès i Arbúcies, que ha manifestat el seu suport a les mobilitzacions, ha estat el grup d'ICV-EUiA. En aquest sentit, el diputat Joan Boada va manifestar, tot just aprovats els pressupostos, el seu suport a la vaga d'ambulàncies que s'ha iniciat aquesta setmana a Girona, i a les concentracions ciutadanes que s'estan fent a les comarques de la Selva i el Ripollès. “Serem contundentment bel·ligerants amb les retallades als drets ciutadans”, va dir el diputat.

LA SUPERFÍCIE

663
quilòmetres quadrats són els que haurà de cobrir un sol centre a l'interior de la comarca de la Selva.

LA XIFRA

600
persones
es van concentrar dimecres davant del CAP d'Arbúcies per protestar per les retallades sanitàries.

Manifestació al Ripollès

Els “indignats” de la comarca del Ripollès, que s'aglutinen sota al denominació Àgora del Ripollès, es van manifestar ahir al vespre davant del centre d'atenció primària (CAP) de Ripoll en senyal de protesta pel tancament nocturn d'aquest servei sanitari i també el de Camprodon i alguns serveis a domicili que es fan des de l'hospital comarcal de Campdevànol. La mobilització tenia el suport de la secció sindical al Ripollès de Comissions Obreres. Els manifestants van protestar per les retallades que impulsa el govern de la Generalitat per afrontar l'actual situació de crisi econòmica. El tancament nocturn dels dos CAP ha aixecat moltes protestes al Ripollès. Tots els alcaldes dels sis pobles de la vall de Camprodon han denunciat que això és especialment greu a la seva zona, ja que hi ha ciutadans que queden a 40 quilòmetres de l'hospital de Campdevànol, l'únic lloc on se'ls pot atendre d'urgències a la nit. CCOO també ha promogut mocions a tots els ajuntaments ripollesos i CiU, una altra al de Camprodon. El PSC en volia presentar una a Ripoll, però no hi ha estat a temps. El ple serà extraordinari. A la comarca i a Olot també hi ha hagut mobilitzacions per l'afectació de les retallades en el servei d'ambulàncies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.