Salut

Salut

Revolta als CAP

La supressió de serveis a l'atenció primària esdevé el símbol de la retallada

Ajuntaments i usuaris es revolten contra la pèrdua de recursos sanitaris de proximitat

Parc Salut Mar confirma un ERO temporal

Els centres d'atenció primària (CAP) s'han convertit les darreres setmanes en el símbol de les retallades i, en molts casos, en trinxeres des d'on defensar uns serveis públics que molts ciutadans consideren seriosament amenaçats. Els efectes de la retallada sanitària van més enllà de l'atenció primària, però potser perquè els CAP són serveis de proximitat, arrelats als barris i als municipis, la notícia del tancament estival de 85 centres a tot el país i de la supressió definitiva de l'atenció urgent (el que es coneix com a atenció continuada) a més d'una vintena més de CAP, ha generat una revolta que s'escampa pel territori i que aplega ciutadans de totes les edats i condicions.

Castellbisbal, el barri de Sant Feliu de l'Hospitalet o la Colònia Güell són només alguns dels indrets on els veïns –sovint jubilats majoritàriament– han optat per ocupar els seus CAP com a senyal de protesta per la supressió de serveis. Ahir a la nit, s'hi van sumar els veïns d' Olesa de Montserrat, on l'únic CAP del municipi –de 25.000 habitants– també perdrà les urgències nocturnes i de cap de setmana després de l'estiu, tot i que el servei, segons els afectats, atén fins a 120 urgències durant els caps de setmana.

La irritació també ha arribat als consistoris, fins i tot als governats per CiU. Alcaldes convergents de municipis com Sant Cugat del Vallès, Ripoll o Hostalric han clamat contra la retallada de l'atenció primària. Ahir, l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, governat pel PSC, va demanar a la Generalitat que reconsideri el tancament del servei de pediatria al barri d'Almeda, on viuen uns 1.200 nens. No gaire lluny, a Molins de Rei, el consistori va aprovar una moció –amb els vots de CiU, que forma govern amb el PSC– en què rebutja el tancament de les urgències nocturnes d'atenció primària. Dimarts passat, va ser el ple de l'Ajuntament de l'Hospitalet el que va aprovar una moció –aquest cop, amb els vots contraris de CiU– contra el tancament estival del CAP Sanfeliu.

El desmantellament de l'atenció continuada en 22 CAP obligarà a derivar moltes urgències a centres hospitalaris. Els veïns d'Olesa de Montserrat, per exemple, hauran d'agafar el cotxe –si en tenen– i acudir a l'hospital de Martorell en cas de qualsevol urgència, un fet que xoca radicalment amb el missatge d'evitar les visites innecessàries a les urgències hospitalàries que tant han repetit a la ciutadania les autoritats sanitàries en els darrers anys.

A més, els hospitals també fan front a reduccions de pressupostos que es compensen, en bona part, amb retallades en personal. Precisament ahir, la direcció del Parc de Salut Mar –entitat que gestiona els hospitals barcelonins del Mar i l'Esperança– i els professionals van pactar un expedient de regulació d'ocupació temporal que evita l'acomiadament de 194 persones, però suposa la suspensió rotatòria de 78 contractes durant 18 mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.