Pacients experts en algunes malalties n'ajuden d'altres a sortir-se'n

Es fa a Blanes, Salt, Roses i Figueres

El programa Pacient expert (PE) consisteix a agafar un grup de persones afectades per una malaltia crònica i preparar-les perquè contribueixin a la millora de la salut i la qualitat de vida d'altres afectats. Un dels aspectes a destacar d'aquest model és, segons l'ICS, el lideratge i la conducció del grup per part d'un pacient expert, una persona que és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i cuidar-se, identificant els símptomes, responent davant d'ells i adquirint eines per gestionar l'impacte físic, emocional i social de la malaltia.

Des del mes de maig, aquesta experiència es du a terme als equips d'atenció primària (EAP) de Blanes, Salt, Roses i Figueres amb pacients amb insuficiència cardíaca. I el setembre es començarà a fer a dos EAP de la ciutat de Girona: el de Can Gibert del Pla i el de Montilivi-Vila-roja. Fins al moment, ja hi ha quatre pacients experts que lideren grups, formats per un total de 34 pacients d'entre 50 i 83 anys. Del total de pacients, 20 són homes i 14, dones.

Els pacients experts es seleccionen mitjançant una entrevista personal en la qual es valoren les capacitats comunicatives i la facilitat per transmetre idees i promoure la participació entre el grup. El pacient expert fa una formació i durant tot el procés rep el suport de professionals sanitaris, que actuen d'observadors en les sessions de grup.

Exemple, Gran Bretanya

Aquesta singular iniciativa està basada en experiències desenvolupades en altres països, com ara la Gran Bretanya. Des del 2006, aquest programa es desenvolupa en l'àmbit de l'atenció primària de la ciutat de Barcelona amb malalts amb insuficiència cardíaca, malaltia pulmonar obstructiva crònica i teràpia anticoagulant oral. Un dels avantatges d'aquest model és que el conductor ha experimentat en primera persona els símptomes i els problemes que es tracten i és qui millor en pot parlar a d'altres persones que passen per la mateixa experiència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.