El nombre de casos de melanoma creix un 5% en les dones i un 2,5% en els homes

Cada any es diagnostiquen a la demarcació 55 casos de càncer de pell maligne, que el 2007 va causar la mort de 10 persones

El melanoma és, dels càncers de pell, el més agressiu i està associat a episodis de cremades solars. És una malaltia poc freqüent, però amb una morbiditat i mortalitat elevades. A Catalunya –segons l'ICO– cada any se'n diagnostiquen uns 776 casos (542 en dones i 234 en homes) i representa prop del 3% de tots els tumors en les dones i l'1,5% en els homes. No obstant això, adverteix l'ICO, cada any el nombre de casos augmenta.

A la regió sanitària de Girona, l'any 2004 es van diagnosticar 55 casos de melanoma i es van registrar 17 defuncions. L'any anterior la incidència havia estat de 44 casos i el nombre de morts va ser de 12. Segons l'INE, a Catalunya van morir, l'any 2007, a causa d'un melanoma, un total de 144 persones, 10 de les quals residien a la demarcació de Girona.

El càncer no melanoma està associat a l'exposició solar acumulada al llarg de la vida i apareix en els llocs del cos més exposats al sol. Suposa, també segons l'ICO, el 95% de tots els càncers de pell i presenta una escassa mortalitat. Així, i amb dades del Registre Gironí del Càncer, entre el 2003 i el 2004 aquest tipus de càncer va afectar 858 homes i 741 dones. Tant pel que fa al melanoma com al no melanoma s'ha demostrat que evitant una exposició excessiva al sol i les cremades cutànies, especialment durant la infància i l'adolescència, es podrien prevenir més del 80% dels casos de càncer de pell.

Campanyes de prevenció

L'ICO impulsa aquesta campanya de prevenció del càncer de pell amb l'objectiu d'informar i advertir sobre els perills d'una exposició excessiva als raigs solars i oferir consells per prendre el sol amb seguretat. Aquest any, s'han imprès 575.000 exemplars en català i 125.000 en castellà del tríptic Mesures de protecció solar per a infants i joves i 7.800 exemplars del pòster Protegim-nos del sol. Els tríptics i els pòsters es distribuiran en els CAP, les consultes de pediatria, les farmàcies, els centres educatius, les entitats de lluita contra el càncer, els casals d'estiu i els centres esportius.

L'associació Catalunya contra el Càncer també està fent una campanya informativa advertint que un de cada cent joves tindrà càncer de pell quan arribi a l'edat adulta.

L'AECC ha publicat dos tipus de material informatiu: un que va adreçat als adults i un altre per als més petits.

RECOMANACIONS

Mesures de protecció
Començar a prendre el sol de manera gradual i evitar l'exposició prolongada i les hores de màxima intensitat (de les 12 del migdia a les 4 de la tarda). Tapar-se amb samarretes i roba de cotó, gorra o barrets d'ala ampla per protegir també el coll i les orelles.
Dur ulleres de sol homologades, millor amb banda lateral. Fer servir crema de factor de protecció elevat (superior a 20). Aplicar-la en quantitat suficient una estona abans de l'exposició i periòdicament abans de banyar-se o si se sua molt.
És convenient fer servir, també, barra labial fotoprotectora.
Beure aigua per evitar la deshidratació.
Evitar prendre el sol si es pren medicació fotosensible.
Cal tenir en compte
No tenir calor no vol dir que s'eviti la cremada solar. Les cremades són causa de l'exposició als raigs solars ultraviolats, i l'efecte tèrmic, en canvi, de la radiació infraroja. Així mateix, el fet que sigui núvol tampoc evita les cremades.
L'aplicació de productes fotoprotectors no es pot considerar una manera segura de protegir la pell ni tampoc un mitjà per perllongar l'exposició al sol.
L'exposició prolongada produeix danys, envelliment de la pell i arrugues prematures. També afecta els ulls i pot alterar el sistema immunològic.
Les làmpades i els llits de sol artificial poden ser perjudicials per l'emissió de radiacions ultraviolades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.